Varmepumpe reduserer strømkostnadene betraktelig, for hver kWh elektrisitet du tilfører, får du to til tre ganger mer varme tilbake, er tommelfingerregelen. Varmepumpa kan også kjøres baklengs, altså til kjøling på varme dager. Men du har kanskje hørt at slik bruk spiser opp inntjeningen fra når du brukte varmepumpa til oppvarming.

– Det er en vanlig myte at vinninga går opp i spinninga om du bruker varmepumpa til kjøling, sier kurs- og informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening (Novap) til Minenergi.no.

Novap er en interesseforening som jobber for økt bruk av varmepumper. Han sier at besparelsen du har fått ved å bruke varmepumpe til oppvarming ikke forsvinner om du bruker den til kjøling.

Forklaringen er som følger: Varmepumper, både bergvarme og luft til luft, er egentlig varmevekslere som flytter termisk energi, det spiller ingen rolle hvilken vei den går.

Krever mindre energi

Varmepumpen bruker mindre energi til kjøling enn til oppvarming. Forskjellen i temperatur ute og inne bestemmer hvor hardt varmepumpa må jobbe.

– Vi sammenligner det ofte med å måke snø om vinteren: Jo høyere brøytekanter, jo tyngre er det å hive opp snøen. For en varmepumpe er det på samme måte med forskjell i temperatur ute og inne, enten den skal varme eller kjøle. Om vinteren kan forskjellen bli 30 grader eller mer. Selv på en varm sommerdag med 30 grader blir forskjellen bare 7 grader hvis du kjøler til 23 grader inne. Dette er mye lettere for varmepumpa, så derfor bruker den lite strøm til å kjøle.

På foreningens nettsted har de satt opp et regnestykke med følgende faktorer: Som et anslag har de lagt inn at kjølebehovet er 60 dager à ti timer per døgn, altså 600 timer. Til sammen blir det 600 timer à 400 W, tilsvarende 240 kWh. Strømprisene er mildt sagt volatile, men varmepumpeforeningen har tatt utgangspunkt i i snittpris à 142 øre. Totalutgiften med disse parameterne blir da 340 kroner. Men bunnlinja på energiregnestykket er vil alltid gå hånd i hånd med strømprisen.

KALKULATOR: Se dagens strømpriser og bytt til billigste leverandør i dag.

Ikke bruk automatikken

Gulbrandsen har et viktig råd:

– Ikke bruk automatisk driftsmodus, bruk kjølemodus.

Det er fordi den i automatisk driftsmodus alltid prøver å holde temperaturen i rommet slik den står innstilt på fjernkontrollen. Derfor vil automatisk driftsmodus føre til at varmepumpa varmer opp hus og hjem på natten for så å kjøle ned igjen på dagtid.

Før du bruker varmepumpa til å kjøle må du sjekke kondensvannslangen som går fra innedelen og ut gjennom veggen. Den må være riktig montert og åpen slik at kondensvann fra innedelen renner ut på utsiden av veggen. Dette bør du sjekke første gang varmepumpa brukes til kjøling hver sommer. Er du usikker på hvordan du gjør det, er det smart å få installatøren til å sjekke for deg.