Elsäkerhetsverket i Sverige vedtok omsetningsforbud av Easees ladere i mars i år. Årsaken til salgsforbudet er at laderen mangler jordfeilbryter og DC-vern som oppfyller kravene i standarden som utstyret er deklarert for. Også Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) meldte i juni i år via sitt nettsted at de har gjennomført egne undersøkelser rundt Easee. Resultatet kan bli et nytt slag for det norske selskapet. Men mens dette pågikk, lanserte Amina Charging med en ny lader, Amina S. Selskapets administrerende direktør Eirik Jørgensen avviser at lanseringen har noe med Easees problemer å gjøre.

– Vi startet Amina og regnet med at Easee, akkurat som alle andre ladeprodusenter, skulle være aktive i markedet. Amina S har lenge vært planlagt, men vi fremskyndte naturligvis prelanseringen når det er flere av våre kunder som er på utkikk etter et produkt som Amina S. Med det sagt så har vi merket stor etterspørsel etter både Amina 1 og Amina S i kjølvannet, sier Jørgensen til Minenergi.no.

Én app for alt

– Vår nye lader, Amina S, er laget for å integreres direkte til strømselskap, ladeoperatører og smarthus. Amina S er et produkt denne type selskap har etterspurt lenge, for da kan de levere de beste ladeopplevelsene for sine kunder. Det er vi glade for å kunne produsere nå, sier Jørgensen.

Den skal ifølge Jørgensen være mindre, billigere og enklere å bruke.

– Du lader smart med bilen, strømselskapet eller smarthuset ditt - i motsetning til å måtte installere enda en app, bare for å styre laderen.

– Hvor mye vil det koste å installere laderen?

– Det er det installatøren som bestemmer. Det vanlige er at alle installatører tar en standardpris for installasjon av alle typer elbilladere, inkludert Amina, selv om vi har hørt fra elektrikere at det er enklere å installere våre ladere.

– Strømselskapet Lyse har tilbudt elbil-lader med nedbetaling over strømregningen. Vil det komme flere slike løsninger?

– Det viktigste for oss er at flere kan begynne å lade bilen sin på en enkel, effektiv og trygg måte. Hvis det kommer flere strømselskap og andre bedrifter som tilbyr gunstige nedbetalingsordninger, applauderer vi det.

Suksess

Selskapet ble etablert så sent som i 2021, men meldte nylig at de har fått med seg som Statkraft Ventures som investor, og fikk nylig inn 180 millioner kroner. Fra før har de noen skikkelige tungvektere med på laget som Nysnø Klimainvesteringer og Eviny Ventures. Men de er altså ett av tre selskaper i Rogaland som utvikler elbil-ladere. Også Zaptec og nevnte Easee er Rogalands-baserte.

Hva er det i vannet i Rogaland om dagen?

– Suksess avler suksess, vil jeg tro. I tillegg er det mange dyktige ingeniører her, mye takket være oljebransjen, naturligvis. Gründerånden er også utbredt her, sier Jørgensen.

Amina S er i salg til høsten.