Det å bytte strømleverandør har blitt en såre enkel prosess i våre dager: Det er bare å finne den nye leverandøren du ønsker å bytte til, fylle ut søknaden hos denne leverandøren og så vil de gjøre resten. Det er det hele.

Det er ikke urimelig å si at denne enkelheten er påkrevd, siden de fleste strømleverandørene har en historie med kompliserte og uoversiktlige vilkår, som har resultert i høyere strømregning enn forventet.

Da kan og bør kundene ta med seg sitt kundeforhold til en annen strømleverandør, og det har nordmenn gjort i stort omfang de siste årene.

Rekorder på topp og bunn

Siden den felles databasen Elhub ble satt i drift i 2019, har det vært tilgjengelig statistikk som viser hvor mange slike prosesser som har blitt gjennomført per måned, og nå viser det seg at det er satt en rekord i første kvartal 2023: Aldri før har så få byttet strømleverandør i løpet av et kvartal.

Her ser vi altså at etter at desember 2022 gav ny rekord i høyt antall bytter på en enkelt måned, på hele 104.199, har de tre månedene deretter gått i helt motsatt retning. Totalt for kvartalet var det 131.893 bytter, med februar som laveste enkeltmåned, på bare 36.020 bytter. Det er det nest laveste tallet siden Elhub åpnet.

Lei av strømpriser?

Det er umulig å si noe om årsaken til disse svingningene, ut fra tallmaterialet alene. Men de som jobber med dette har noen teorier. Nettjenesten Bytt.no driver en sammenligningstjeneste av blant annet strømselskap og tilhørende avtaler. De peker på flere mulige forklaringer av det som skjer.

– De siste månedene har vi opplevd mye mindre interesse for strøm og strømpriser. Det kan virke som folk er litt mett på alt som har med strøm å gjøre, sier Daniel August Fritzman, daglig leder i sammenligningstjenesten Bytt.no, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Over 13.000 norske strømkunder har nektet installasjon av smart strømmåler

Han trekker også frem at en annen årsak kan være at mange allerede har funnet en strømavtale som passer for dem etter fjorårets bytte-bonanza, og at de derfor ikke føler behovet for å bytte igjen med det første.

– Det var stor pågang på våre sammenligningssider for strømavtaler i november og desember, hvor det var veldig mange som endte opp med å bytte til en ny strømleverandør, legger han til.

Prisene stiger - fem tips om strømavtaler

Fritzman påpeker at selv om det har blitt billigere strøm nå, så kan det fremdeles være penger å spare på å bytte strømleverandør. På selskapets nettsider viser de en prisforskjell på 290 kroner per måned mellom billigste og dyreste strømavtale. Det utgjør nær 3.500 kroner i året.

Her er sammenligningstjenesten Bytt.no sine tips om strømavtaler:

  • Bytt strømavtale - Du får ikke en billigere strømavtale uten å gjøre noe. Heldigvis er det utrolig enkelt å bytte strømavtale, og det hele tar bare noen få minutter.
  • Velg en spotprisavtale - Det finnes flere forskjellige typer strømavtaler, men statistikk fra SSB viser at spotpris er billigst over tid. Unngå variabelpris, fastpris og “innkjøpspris”.
  • Velg en avtale uten påslag og månedsgebyr - Det eneste som skiller spotprisavtaler fra hverandre er hva strømleverandørene tar i påslag og månedsgebyr. De aller billigste avtalene har negativt eller ingen påslag, og ingen månedskostnad.
  • Les andre erfaringer - Strømbransjen har et dårlig rykte for å operere med lokketilbud og urimelige vilkår. Les hva andre har erfart, og bytt til et selskap som har fornøyde kunder. På Bytt.no kan du lese mer enn 12 000 verifiserte omtaler fra norske strømkunder.
  • Viktig: Prisgaranti! Mange glemmer å sjekke prisgarantien når de bytter strømavtale, og det kan koste dem dyrt. Prisgarantien sier nemlig hvor lenge en strømleverandør forplikter seg til å ikke endre påslaget. Vi anbefaler at du velger en strømavtale med minst 12 måneder prisgaranti.