Bergensavisen: Strømselskapet Fjordkraft har fått mye kjeft av kundene de siste månedene.

Hovedårsaken har vært de såkalte variabelavtalene, som selskapet nå har sluttet å selge.

Men fortsatt dukker det opp skrekkhistorier.

Helt vanlig forbruk

Laksevåg-mannen Eirik Waage eier enebolig på tre etasjer som ligger et steinkast fra Puddefjorden i Bergen.

I huset bor han selv og kona, samt en småbarnsfamilie på fire som leier i toppetasjen.

– Normalt sett har vi strømregning på rundt 5 000 kroner vinterstid, men januarregningen overgikk alt, sier Eirik Waage til BA.

Fakturaen for januar 2023 lød på 15.960 kroner, inkludert nettleie på cirka 1 800 kroner.

– Jeg har vært Fjordkraft-kunde i alle år, og trodde vi hadde en helt vanlig strømavtale. Fakturaene har blitt trukket automatisk fra nettbanken månedlig, og jeg har ikke tenkt noe mer på strømutgiftene før nå, sier han.

81-åringen og kona disponerer selv rundt 80 kvadratmeter av eneboligen. De har varmepumpe og bruker en svært begrenset strømmengde til oppvarming.

Vaskemaskin og tørketrommel deler de med leieboerne, men bruken blir betegnet som helt normal.


Har byttet avtale

– Hva tenkte du da du strømregningen for januar?

– Jeg ble forbannet og kastet meg på telefonen til Fjordkraft. Jeg tenkte at strømmåleren kanskje hadde gått bananas, og at det var noe feil. Men nei da, strømforbruket vårt var som normalt. Jeg skjønte da at strømavtalen vi hadde var veldig dårlig, sier Waage.

BA har vært i kontakt med Fjordkraft som bekrefter at Waage hadde strømavtalen «Garantistrøm organisasjon», som er en variabelavtale, på alle de tre strømmålerne sine.

Etter å ha vært i kontakt med strømselskapets kundeservice nå i februar har Laksevåg-mannen fått hjelp til å bytte avtale.

Nå har Eirik Waage strømavtalen «Spot med forvaltning».

Fjordkraft presiserer at kunden er informert om prisendringer per SMS.

Les også

SE BILDENE: Det fuktskadede huset er rustet opp for framtiden med varnnbårent system og varmepumpe

Håper det roer seg

– Hvor mange Fjordkraft-kunder sitter fortsatt på gamle variabelavtaler?

– Fjordkrafts eierselskap Elmera Group er børsnotert og rapporterer bare tall på konsernnivå, altså tall for flere selskaper samlet. Vi kan derfor ikke gi ut tall for Fjordkraft, men jeg kan si at det er langt færre som har denne avtaletypen nå enn det var i fjor høst, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Jon Vaag Eikeland i Fjordkraft til BA.

– Tar Fjordkraft høyde for nye perioder med høye strømregninger i 2023?

– Utfordringen med høye strømregninger i høst og vinter har vært knyttet til variabelavtaler. For å tilby en forhåndsdefinert pris som er lik gjennom døgnet handler vi prissikringer frem i tid, basert på markedsforventningene. I tilfeller der spotprisen har blitt vesentlig lavere enn variabelprisen vi har sikret, har det resultert i høye regninger for variabelkundene. Variabelkundene får ikke strømstøtte for denne differansen, forklarer Eikeland.

Ettersom andelen kunder med variabelavtaler er redusert betraktelig, tror ikke Fjordkraft at problematikken vil gjenta seg med samme styrke.

– Strømprisene har også falt en del fra nivåene vi så i høst. Hvis det fortsetter slik reduseres risikoen for store differanser mellom avtaletypene, sier Fjordkraft-talsmann Eikeland.