(Fredriksstad Blad): – Alt handler om måten man bruker den på, sier 64-åringen som ofte jobber lange dager med å selge bobiler.
I ukedagene blir klokken gjerne 17.30-18.00 før han er hjemme på gården mellom Karlshus og Oven, der han bor alene.
Boligen varmes opp av en luft-til-luft-varmepumpe.
Setter ned varmepumpe og setter på gassovn
– I ukedagene, når datteren min ikke er her, vil jeg ikke varme opp hele huset til 21 grader. Da vil jeg gjerne ha det komfortabelt i godstolen i fire-fem timer. Når jeg kommer hjem setter jeg varmepumpen på 15 grader og starter gassovnen som gir en god punktoppvarming der jeg sitter. Omtrent som gassvarmere på uterestauranter. En god strålevarme, forteller han.
Gassovnen av typen Thorleif Norum har anskaffet seg yter maksimalt 4,2 kW, og har tre trinn. Gassen stenges av dersom flammen slokker, dersom ovnen velter og dersom CO₂-nivået i luften rundt blir for høyt.
Ovnen selges hos de fleste utsalgssteder som Jula, Jem & Fix, Clas Ohlsson, Felleskjøpet, Bauhaus, Jernia, Thansen osv. Flere steder melder på sine nettsider om at man er utsolgt for produktet. Prisene ligger fra en tusenlapp og oppover.
Norum anslår at han i ukedagene bruker gassovnen fire-fem timer om kvelden og en halvtime om morgenen.
Gass og strøm – omtrent samme pris i september
Ifølge produsentene får man ca. 13 kWh per kilo propan. Norum betaler 299 kroner for 11 kilo propan. Det skulle gi en pris på 209 øre/kWh.
I september 2022 var strømprisen i Fredrikstad etter strømstøtte på 201/188 øre kWh, avhengig av tidspunkt på døgnet.
Dermed var det i september i Fredrikstad omtrent like dyrt for privatpersoner å varme opp et rom med strøm som gass – etter strømstøtte.
Her er regnestykket:
Den gjennomsnittlig strømprisen for september 2022 endte på 448,35 øre/kWt for prisområdene i sør (NO1, NO2 og NO5, inkludert moms. Dermed blir strømstøtten i disse prisområdene 324,77 øre/kWt. Du måtte dermed betale 123,58 øre/kWh. Alle tall er inkludert moms. I tillegg kommer nettleie (energiledd på maksimalt 56,76 øre/kWh inkludert moms) for kunder hos Norgesnett (Fredrikstad kommune utenom Onsøy). Samt effekt- eller kapasitetsledd. Strømmåleren måler og registrerer forbruket hver enkelt klokketime. Den høyeste timeverdien (altså forbruket per klokketime) i hver måned defineres som makseffekt. Gjennomsnittet av de tre høyeste timeverdiene på ulike dager brukes som grunnlag for avregning av det såkalte effektleddet i nettleien for den aktuelle måneden.
I Fredrikstad kommune, bortsett fra i Onsøy, er det Norgesnett som er nettleverandør. Havner ditt effektledd i kategorien 2-5 kWh, må du hos Norgesnett betale 281,25 kr/mnd.
Ifølge SSB bruker en gjennomsnittlig husholdning 16.000 kWh per år. Dersom strømmen hadde blitt brukt jevnt utover året, er månedsforbruket i gjennomsnitt 1.333 kWh. Da vil effektleddet i eksempelet over bidra med 21,09 øre/kWh på strømregningen.
Per kWh i vårt tenkte eksempel fra september og Fredrikstad kommune (utenom Onsøy) må du betale 201,43 øre/kWh (123,58+56,76+21,09). I tidsrommet 22-06 slipper du noe billigere unna, på grunn av lavere nettleie. Da ender prisen per kWh på 188,93 øre/kWh (123,58+44,26+21,09).
(Thorleif Norum bor i Råde. I Råde, i likhet med i Onsøy, er Elvia netteier. Men siden de fleste av våre lesere bor i Fredrikstad, har vi brukt tall fra Norgesnett som er netteier i hele Fredrikstad, bortsett fra Onsøy. For ordens skyld: Elvia har lavere nettleie enn Norgesnett både for effektledd og energiledd).
Og dette gjelder KUN om du bruker strøm til å lage varme ved hjelp av direktevirkende elektriske varmeovner, som for eksempel oljefylte, stående ovner, eller panelovner eller varmevifter.
(Og har du IKKE rett på strømstøtte – er du næringsdrivende eller er på hytta – øker strømprisen drastisk i gassens favør.).
Varmepumpe er billigst, men ...
Bruker du strøm til å lage varme ved hjelp av en varmepumpe, er effektiviteten en helt annen, og mye bedre.
Da kan du få 2–5 kWh varme ut fra hver brukte kWh strøm. Da blir regnestykket tilsvarende gunstig i varmepumpens favør, sett i forhold til en gassovn.
– Det stemmer nok at varmepumpen er rimeligere isolert sett. Men med gassovnen slipper jeg å varme opp 35 kvadratmeter i stua. Den holder meg varm, selv på laveste effekt, sier Norum.
Han anslår at han selv brukte 2-2,5 gassflasker à 11 kg i løpet av vinteren i fjor. Totalt 6–700 kroner i gass.
Brannvesenet: Dette må gjøres
Brannvesenet har i utgangspunktet har ingen problemer ved bruk av gassoppvarming, men har noen klare råd:
- I boliger hvor gass benyttes, enten det er til matlaging eller oppvarming, bør det installeres en gassvarsler. En gassvarsler sikrer et tidlig varsel ved en eventuell gasslekkasje, som igjen reduserer risikoen for forgiftning av personer i husstanden, og reduserer faren for en eksplosiv antennelse av gass som er på avveie. Det er viktig med korrekt plassering av gassvarsler og at denne alltid er plassert på gulvet i nærheten av den mobile gassvarmeovnen, sier kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten i Oslo til Nettavisen..
Gassvarmeovnen skal kun brukes under oppsikt og skal kobles fra når bopel blir forlatt.
– Det holder ikke å bare stenge av ventilen på gassregulatoren, som er koblet til propanflasken. Folk må også være oppmerksomme på tilstanden til gasslangen. Er den mørkorange/brun og tørr med sprekker, skal denne byttes ut. Også anbefalt for mindre arealer (hybler/studentboliger/bobiler/campingvogner o.l) at karbonmonoksid-varsler (CO-varsler) brukes, i kombinasjon med gassvarsler. Dette reduserer faren for kullosforgiftning, påpeker Dalen til samme kilde.
– Handler om å være bevisst
– I helgene bruker jeg mer tid hjemme og har oftere besøk. Da gir det mer mening å varme opp alle arealer til komforttemperatur med varmepumpen. Alt handler om fleksibel oppvarming. Om å tilpasse både arealet som varmes opp og varmekilden ut fra behov, understreker han, som ikke synes at han sparer seg til fant.
– Langt ifra. Varmekablene på badet står på døgnet rundt. Men jeg dusjer ikke i 10–15 minutter lenger. Det handler om å være litt bevisst sin energibruk. Der har nok de høye strømprisene det siste året bidratt, mener han og fortsetter:
– Selv med de strømprisene vi har i Norge i dag, lever vi en luksustilværelse, sett i forhold til andre steder i verden. De fleste av oss har nok hatt godt av å bli litt mer bevisst vårt energiforbruk enn hva vi var da strømmen var billig, mener Thorleif Norum.