(Fredriksstad Blad): – Alt handler om måten man bruker den på, sier 64-åringen som ofte jobber lange dager med å selge bobiler.

I ukedagene blir klokken gjerne 17.30-18.00 før han er hjemme på gården mellom Karlshus og Oven, der han bor alene.

Boligen varmes opp av en luft-til-luft-varmepumpe.

Setter ned varmepumpe og setter på gassovn

– I ukedagene, når datteren min ikke er her, vil jeg ikke varme opp hele huset til 21 grader. Da vil jeg gjerne ha det komfortabelt i godstolen i fire-fem timer. Når jeg kommer hjem setter jeg varmepumpen på 15 grader og starter gassovnen som gir en god punktoppvarming der jeg sitter. Omtrent som gassvarmere på uterestauranter. En god strålevarme, forteller han.

Gassovnen av typen Thorleif Norum har anskaffet seg yter maksimalt 4,2 kW, og har tre trinn. Gassen stenges av dersom flammen slokker, dersom ovnen velter og dersom CO₂-nivået i luften rundt blir for høyt.

Ovnen selges hos de fleste utsalgssteder som Jula, Jem & Fix, Clas Ohlsson, Felleskjøpet, Bauhaus, Jernia, Thansen osv. Flere steder melder på sine nettsider om at man er utsolgt for produktet. Prisene ligger fra en tusenlapp og oppover.

Norum anslår at han i ukedagene bruker gassovnen fire-fem timer om kvelden og en halvtime om morgenen.

Gass og strøm – omtrent samme pris i september

Ifølge produsentene får man ca. 13 kWh per kilo propan. Norum betaler 299 kroner for 11 kilo propan. Det skulle gi en pris på 209 øre/kWh.

I september 2022 var strømprisen i Fredrikstad etter strømstøtte på 201/188 øre kWh, avhengig av tidspunkt på døgnet.

Dermed var det i september i Fredrikstad omtrent like dyrt for privatpersoner å varme opp et rom med strøm som gass – etter strømstøtte.

Og dette gjelder KUN om du bruker strøm til å lage varme ved hjelp av direktevirkende elektriske varmeovner, som for eksempel oljefylte, stående ovner, eller panelovner eller varmevifter.

(Og har du IKKE rett på strømstøtte – er du næringsdrivende eller er på hytta – øker strømprisen drastisk i gassens favør.).

Varmepumpe er billigst, men ...

Bruker du strøm til å lage varme ved hjelp av en varmepumpe, er effektiviteten en helt annen, og mye bedre.

Da kan du få 2–5 kWh varme ut fra hver brukte kWh strøm. Da blir regnestykket tilsvarende gunstig i varmepumpens favør, sett i forhold til en gassovn.

– Det stemmer nok at varmepumpen er rimeligere isolert sett. Men med gassovnen slipper jeg å varme opp 35 kvadratmeter i stua. Den holder meg varm, selv på laveste effekt, sier Norum.

Han anslår at han selv brukte 2-2,5 gassflasker à 11 kg i løpet av vinteren i fjor. Totalt 6–700 kroner i gass.

– Handler om å være bevisst

– I helgene bruker jeg mer tid hjemme og har oftere besøk. Da gir det mer mening å varme opp alle arealer til komforttemperatur med varmepumpen. Alt handler om fleksibel oppvarming. Om å tilpasse både arealet som varmes opp og varmekilden ut fra behov, understreker han, som ikke synes at han sparer seg til fant.

– Langt ifra. Varmekablene på badet står på døgnet rundt. Men jeg dusjer ikke i 10–15 minutter lenger. Det handler om å være litt bevisst sin energibruk. Der har nok de høye strømprisene det siste året bidratt, mener han og fortsetter:

– Selv med de strømprisene vi har i Norge i dag, lever vi en luksustilværelse, sett i forhold til andre steder i verden. De fleste av oss har nok hatt godt av å bli litt mer bevisst vårt energiforbruk enn hva vi var da strømmen var billig, mener Thorleif Norum.