Solcelle og takstein i ett er en nyvinning bedriften Skarpnes i Grimstad har utviklet. Med på dette prosjektet har de hatt Sun-Net og tyske Autarq GmbH. Dette samarbeidet har resulterte i en takstein som beskytter huset og produserer strøm. Den har fått navnet Ovati.

Modulært

Ovati er et modulært system som kan legges trinnvis. Levetiden er beregnet til 30 til 40 år år, og ifølge estimater fra produsenten vil solcellene betale seg i løpet av 10 år. At den også ser fint ut, bidro til at stiftelsen Design og arkitektur Norge - Doga - ga dem utmerkelsen DOGA-merket.

Dette sier DOGA-juryen om Skarpnes’ takstein:

«Vi synes taksteintak med integrerte solceller ser mye bedre ut enn tak med solcellepaneler montert på toppen. Taksteinen er tilpasset nordisk klima. Det er et framtidsrettet produkt med funksjonell utforming, høy kvalitet og lang levetid. Vi har sterk tro på potensialet til denne taksteinen.»

Fått EU-midler

Skarpnes fikk 2,4 millioner euro i utviklingsmidler fra EU-fondet Fast Track to Innovation. Midlene er en internasjonal anerkjennelse og går til et forsknings- og utviklingsprosjekt som har som mål å bli den nye standarden for solcelleløsninger for tradisjonelle tak i hele EU-området.