Må den norskutviklede elbilladeren Easee trekkes fra markedet? Det er det store spørsmålet etter at det svenske Elsäkerhetsverket i en undersøkelse av seks elbilladere, fant at Eeasee mangler jordfeilbryter. Oppgaven til jordfeilbryteren er å kutte strømmen ved jordfeil og dermed forhindre farlige ulykker og brann. Formålet var å undersøke om elbilladerne oppfyller myndighetenes krav til sikkerhet. Det har vært spekulert i om det kan bli et salgsforbud dersom den mot formodning ikke skulle oppfylle kravene. Blir den trukket fra markedet i Sverige, er det sannsynlig at det blir salgsforbud også i Norge, melder Tek.no.

Easee på sin side skriver på sitt nettsted at de har har jordfeilbryter, en jordfeilsensor, som detekterer eventuell lekkasjestrøm. Laderen sjekker kontinuerlig etter feil både når den lader og er i standby-modus. Dette muliggjøres av sensorer inne i laderen. Sensorene sjekker hele tiden etter unormale endringer i strømmer, spenninger, temperaturer og fuktighet, samt at jordfeilbryteren fungerer slik den skal, skriver Easee på sitt nettsted. De skrev den 15. februar i år at de nå har oversendt all dokumentasjon som den svenske tilsynsmyndigheten etterspør og at de «er trygge på å oppfylle de gjeldende krav for elbilladere».

Elsäkerhetsverket opplyser overfor Minenergi.no at de skal svare Easee denne uken.

– Vi er trygge på sikkerheten i produktet vårt. Det er trygt å lade med Easee-boksen, sa VP Hardware Knut Arne Johnsen Johnsen i Easee til Teknisk ukeblad.