Det er ikke uriktig å si at det har vært mange ulike strømavtaler og ofte lite transparens i hva avtalene innebærer. Minenergi.no skrev i år at Forbrukertilsynet i en undersøkelse fant at 20 av de strømselskapene ikke har oppfylt forbrukervernreglene. Det vil Folkekraft gjøre noe med, sier gründer og daglig leder Geir Morten Folkestad i det nye selskapet til Minenergi.no.

– Vi tilbyr strømavtale med én fastpris, 49 kroner per måned, og maks to øre i påslag per kWh. Vår tanke er å gjøre det enkelt.

Folkekraft ble registrert i september, 2022. Og i noen dager til kan du bli investor i kraftselskapet i første emisjon. Når du bli kunde får du aksjer for 708 kroner og verver du en venn, får du aksjer for 300 kroner.

– Ideen er å skape en delingsøkonomi, som Coop. Men mens Coop er et samvirkelag, er vi et aksjeselskap. Vi kjøper og selger egne aksjer som vi gir nye kunder. Fordelen med det er at aksjen blir mer likvid.

Ikke billigst

Det er ikke kasjmir som kommer ut av stikkonktakten, og den som jakter på laveste pris per kWh, vil nok finne den andre steder. Minenergi.no gjorde et søk på Forbrukerrådets nettsted, Strømpris.no. Bruker du parameterne 120 kvadratmeter, så lander månedsavgiften på 299 kroner for august. Kjøper du kraften av Vibb blir utgiften 233 kroner. Fordelt på 12 måneder blir Folkekrafts energipris 792 kroner dyrere i året, forutsatt to øre/kWh.

– Vi er ikke de billigste, men du vil kunne få en del av utbyttet. Du får aksjer som potensielt kan ha en verdi. Du blir strømkunde og investor i kraftmarkedet på samme tid. Vi er her for å tjene penger, ikke tape.

Og hva prisene angår, sier han, går et øre til handelsutgifter, og marginene ligger i 49 kroner. I dag har de ca. 500 kunder og nesten 400 investorer, men håper på 100 000 kunder. Når målet er nådd, vil de notere selskapet på børs.

Butikk og app

I starten av 2024 vil Folkekraft åpne en nettbutikk der de vil selge varmepumper, solceller og annet utstyr til hus og hjem som bidrar til at folk sparer strøm. I tillegg vil de selge strøm med opprinnelsesgarantier til bedriftsmarkedet. Det mener de vil være lønnsomt etter hvert som det kommer politiske krav om grønne verdikjeder.

– Vi vil da ha tre bein å stå på.

Du kan kjøpe aksjer til dagens kurs via Folkeinvest til 6. september.