Tidens Krav: Flere og flere vil ha solcelleanlegg, også i Møre og Romsdal. I hele 2021 ble det registrert 33 anlegg i Møre og Romsdal, i år er fylket oppe i 79 anlegg, ifølge tall fra Elhub via NVE. Noe som er en dobling fra i fjor, selv uten å regne med tallene fra desember.

– Det er gøy å se at folk i fylket satser på sol og tenker økonomisk, langsiktig og grønt, sier Carl Christian Strømberg, daglig leder i Solcellespesialisten, markedsleder på solcelleanlegg i Norge.

Solcellespesialisten er en fullt integrert totalleverandør av solcelleanlegg i Norge.

Nasjonal økning

Det er ikke bare i Møre og Romsdal det har skjedd en økning av installerte solcelleanlegg i 2022, men i hele landet. Data for Elhub viser at det er i overkant av 10.000 solcelleanlegg installert i Norge i dag.

– Det er nå til sammen 10 000 anlegg i Norge, 3500 av anleggene ble installert i år, sier Strømberg.

Årets uvanlig høye strømpriser kan ha vært en stor drahjelp for økningen av solcelleanlegg i Norge. De skyhøye strømprisene har resultert i en halvert inntjeningstid på solcelleanlegg, som vil si at det nå vil ta fire til fem år før solcelleanlegget er nedbetalt, mot ti år som har vært normalen tidligere.

De høye strømprisene har vært drahjelp

Strømberg mener at strømprisene har vært en spesielt stor grunn til økningen av solcelleanlegg i Møre og Romsdal.

– Det har vært generelt lav etterspørsel på mørekysten, noe som tydelig endret seg etter strømkrisen dette siste året.

Strømberg forteller at Solcellespesialisten nå planlegger å åpne en egen avdeling i Møre og Romsdal i løpet av neste år. Avdelingen vil trolig bli plassert i Ålesund.

– Dersom fylket har mer enn 70 anlegg, så bruker vi å åpne en avdeling i fylket. Derfor vil vi nok åpne en avdelingen i Ålesund, i løpet av andre kvartal neste år.