Den opprinnelig helnorske leverandøren av koblings- og elektromateriell Elko fortsetter å utvide sin familie av smarthusteknologi. Nylig har selskapet lansert en ny smart radiatortermostat som snakker Zigbee 3.0 med både Android- og Ios-mobiler, i tillegg til Elkos egen Smarthub.

Kan redusere forbruket med 25 prosent

Det vanlige nøkkeltallet for norske hjem, er at oppvarming står for 55 til 80 prosent av energibehovet til boligen. Særlig i byene er dette ikke nødvendigvis elektrisitet – vannbåren varme fra fjernvarmeanlegg blir mer og mer utbredt der.

Apple Homekit, Google Home eller Philips Hue? Ny smarthusteknikk lar deg blande utstyr for et smartere smarthjem

Idet denne varmekilden blir fakturert etter faktisk forbruk, blir smarte termostater på radiatorene høyaktuelle. Fra da av gir det stor mening å måle, kontrollere og styre forbruket for å få optimalt forbruk. Det er her smarthusteknoligi kommer inn, der en sentral eller skybasert kontroller tar seg av automatisk styring av radiatoren.

– Varme står gjerne for minst 55 prosent av energiforbruket i hjemmet, og mange hjem i større norske byer har radiatorer som sin primære varmekilde. For å fortsette energioptimaliseringen i norske hjem, utviklet vi derfor en egen smart radiatortermostat som går rett inn i vårt økosystem, forteller produktsjef Christoffer Borgersen Strand i en pressemelding.

Monter selv

Som med andre slike termostater for vannbaserte radiatorer, kan også den nye Elko-enheten monteres uten at det er behov for å ringe etter en rørlegger eller installatør. Med enheten følger en rekke med adaptere som gjør at termostaten lar seg skru på plass på de aller fleste av radiatorene som finnes på det norske markedet.

Her er noen fakta om den nye termostaten:

  • Kan monteres på både nye og eldre vannbårne radiatorer.
  • Oversikt over boligens oppvarmingshistorikk for dag, uke, måned og år i appen.
  • Enkel å installere – ingen installatør kreves.
  • Radiatortermostaten monteres enkelt ved hjelp av de medfølgende ventiladapterne.
  • Virker sammen med ELKO SmartHUB.
  • Det er den som kobler radiatortermostaten til skyen, slik at man kan overvåke og kontrollere varmen i boligen – uansett om man er hjemme eller ikke.
  • Ved å pare Smart RadiatorTermostat med ELKO Smart-appen kan man styre temperaturen, lage timeplaner i de forskjellige rommene i boligen og se historikken via mobilen.
  • Radiatortermostaten leveres med flere typer adaptere til ventil: Danfoss RA-adapter, Danfoss RAV-adapter, Danfoss RAVL-adapter og M30 x 1,5 ventiladapter.
  • Smart RadiatorTermostat fungerer med både Android og iOS og kommuniserer på Zigbee 3.0.