I juni meldte Enova at de kuttet støtten til solcelleanlegg. Du har kunnet få 7 500 kroner + 2 000 kr per kW installert, maks 47 500 kroner i støtte. Fra 1. oktober i år får du bare 7 500 kroner + 1 250 kr per kWh, 750 kroner mindre per installert kW. Dette syntes entreprenøren Kraftkar energi i Ål var helt feil vei å gå. Etter å ha tenkt seg om, lanserte de sin egen støtteordning, Kraftkarstøtten.

– Vi tar et oppgjør med denne urettferdigheten og kompenserer med 750 kroner per installert kW, sier daglig leder Stian Øygardslia i Kraftkar energi. – Hvis vi skal få med oss folk på et grønt skifte, må det være mulig å gjennomføre tiltak. Ikke alle har råd til dette.Sosial profil

Øygardslia sier også at de som allerede var i planleggingsmodus, fikk kort tid på seg til å gjennomføre tiltak fra meldinga kom til støttesummen ble redusert.

– Men blir dere ikke ruinert nå?

– Vi skal prøve å ikke bli ruinert. Vi håper at vi kan opparbeide oss bedre innkjøpsavtaler.

Den store faren er imidlertid at støtten til solceller fases helt ut, mener han. For det er nemlig Enovas mandat å gi støtte til nye teknologier slik at de kan få fotfeste i markedet, for deretter redusere og fase ut støtten.

– Den sosiale profilen må skjerpes.

Kraftkar energi kommer til å yte støtten inntil videre, sier Øygardslia.

Solcelleklyngen: – Sjokkerende

Solcelleklyngen som organiserer solcelleaktører i Norge, mener Enovas reduksjon er en dårlig nyhet.

– Dette er sjokkerende. Det er imot bransjens anbefaling om å redusere støtten gradvis og forutsigbart slik at folk får tid til å ta gode beslutninger. Nå blir det en sjokk-reduksjon i støtten 1. oktober. Da må folk løpe og kjøpe for å rekke å få med seg den gamle støttesatsen, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Solcelleklyngen mener at Enovas kutt er kritikkverdig.

– Det er over tre måneders ventetid flere steder i landet, mange kommer ikke til å nå fristen. Skal Enova endre vilkår må de gi minst seks måneders frist. Dette har de gjort feil før og fått kritikk for det. Vi håper nå noen ansvarlige politikere melder seg på i diskusjonen og pålegger Enova å endre retning.

Markedet for solcelleanlegg på private bolighus har økt fra cirka 1 500 installerte anlegg per år de foregående årene, til cirka 5 300 i fjor.