Vi vet at på grunn av stadig høyere levekostnader kombinert med en svak kronekurs, så er det mange som velger å tilbringe sommerferien på hytta i år. Det viser flere undersøkelser. Av Norges 450 000 hytter er tre fjerdedeler av dem tilknyttet strømnettet.

Fra 2020 til 2021 økte strømforbruket hos norske fritidsboliger i gjennomsnitt med ni prosent, opp til 8000 kilowatttimer (kWh), meldte Elhub i en nyhetssak på sine nettsider i begynnelsen av 2022. Siden det kun er de som bor fast i fritidsboligen sin som får strømstøtte, kan regningen for strømforbruket på hytta bli overraskende høy.

Derfor er det god grunn til å være ekstra oppmerksom på strømforbruket på hytta, og gjennomføre alle tiltak som er praktisk mulige for å redusere forbruket.

Lite kunnskap om strømregningen

En forskningsrapport fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO fra 2022 viser at overraskende mange ikke vet hvilke strømavtaler de har, og enda færre vet at strømprisene deres endrer seg hver time, døgnet rundt. Selv om denne undersøkelsen ikke er helt blodfersk, så er det liten grunn til å tro at alle strømkunder i landet har lært seg hvordan strømmarkedet fungerer siden undersøkelsen ble gjennomført.

– Strøm kan gjøres veldig komplisert, og med ulike strømavtaler, varierende strømstøtte til fritidsboliger og ny nettleie over hele landet er det forståelig at mange ikke henger med i svingene, sier PR- og kommunikasjonsjef Gaute Haaversen-Westhassel i strømselskapet Tibber i en pressemelding.

Manglende kunnskap om hvordan strømprisene og nettleien fungerer koster norske hytteeiere tusenvis av kroner. Haaversen-Westhassel mener strøm kan gjøres veldig enkelt, og det skal lite til for å kutte strømregningen betraktelig, uten at det går utover komforten.

Slik kan du spare strøm på hytta

PR- og kommunikasjonsjefen hos Tibber har fem tips for å spare strøm på hytta, og disse kan ifølge Haaversen-Westhassel gi store besparelser på strømregningen:

  1. Få oversikt over hva du bruker strøm på: En god forutsetning for å kutte i forbruket er å få bedre kontroll over hva du bruker strøm på, og ikke minst når du bruker mest strøm. Med en pulsmåler i sikringsskapet på hytta kan du følge strømforbruket ditt i sanntid på mobilen. På denne måten er det enkelt å se hvor og når du bør kutte forbruket.
  2. Gjør hytta (litt) smartere: Mange hytter har eldre elektriske varmeovner. Et enkelt grep kan være å gjøre disse smarte, og dermed mulige å styre automatisk etter strømprisen fra en app, ved å koble på rimelige WiFi-kontakter. Skal man investere i nye panelovner finnes det rimelige ovner på markedet med innebygget termostater og WiFi, som kan styres på samme måte fra en app. Lignende løsninger for smart strømstyring finnes for både varmepumper og varmtvannsbereder.
  3. Installer varmepumpe: Mange nordmenn har varmepumpe hjemme, men færre har det på hytta. En luft-til-luft varmepumpe med riktig kapasitet fungerer imidlertid veldig godt også på hytta. I tillegg til at varmepumpen kan holde en jevn temperatur i hovedrommet på 5-10 grader vinteren igjennom, har du den fordelen at luften avfuktes. Varmepumper kan også styres automatisk etter strømprisen, enten via en egen sensor som kan kjøpes separat, eller ved å koble varmepumpen direkte til en app.
  4. Ny nettleie – Ikke bruk for mye strøm samtidig: En undersøkelse Norstat har gjennomført for Tibber viser at nesten 7 av 10 nordmenn ikke forstår hvordan den nye nettleien fungerer. Kort fortalt handler det om å ikke bruke for mye strøm på en gang, og flytte forbruk til kveld og natt hvis det kan gjøres på en sikker måte. Nettleien fungerer slik at prisen på fastleddet blir beregnet ut fra snittet av de timene i måneden du bruker mest strøm. Nettleien er også lavere på nattestid enn på dagtid og i helgene.
    Dette gjelder også for hyttefolket. En klassisk felle er ankomstdagen, når oppvarming, kjøkkenutstyr og gjerne elbillading går for fullt. Selv om man er på hytta bare den ene helgen i måneden, vil nettleien bli bestemt ut fra maks timeforbruk. Ved å fordele forbruket jevnere vil «toppene» bli redusert og det samme vil nettleien. Med en pulsmåler i sikringsskapet kan man også få varsel på mobilen dersom forbruket ligger an til å gå over en ønsket maksgrense per time.
  5. Styr strømforbruket på hytta hjemmefra: Med en pulsmåler koblet i sikringsskapet på hytta kan du ikke bare følge med på forbruket hjemmefra, du kan også få varsel om hovedsikringen blir overbelastet, og pulsmåleren sørger også for å koble den ut ved behov. Alle smarte dingser på hytta kan også styres hjemmefra ved hjelp av en app, for eksempel slik at det er godt og varmt når du kommer dit. Og om du har glemt å skru av noe hjemme, så kan du fikse det fra mobilen.