Oppland Arbeiderblad: – Kunden bruker ikke mindre strøm, men bruker strøm når det er billigst, forklarer Mats Even Aandalen.

Han er salgskonsulent i Thermo-Floor i Gjøvik, og jobber i alle hovedsak med smarthus-produkter. At du skal kunne velge bort de dyreste timene i døgnet er en av funksjonene i Heatit Renergy, som systemet heter. Dette er levert til over 50 land.

Smart strømstyring

– Du må ha smarthus for å ta det i bruk. Men hele huset trenger ikke være smart. Vi har fått mange henvendelser vedrørende smart styring av for eksempel varmtvannsberederen.

Aandalen peker på at det kan være penger å spare på dager med stor prisvariasjon. Noen kroner om dagen utgjør anselige summer på årsbasis.

– I stedet for å varme opp vannet rett etter at du har dusjet og skal på jobb, når strømmen er dyr, kan det gjøres senere i de timene strømmen er rimeligere, forklarer han.

Systemet får opplysninger om strømprisen fra Norpool, og du kan velge å spare et visst antall timer i døgnet. Det samme er også mulig med termostater.

Laget enkelt

Smarthus kan virke komplisert. Det samme kan strømpriser og nettleie være.

– Er dere redde for at det blir for komplisert for folk?

– Vi har prøvd å gjøre det enkelt. At du som bruker ikke skal måtte følge med, og at det meste er automatisert, sier Mats Even Aandalen.

Imidlertid selger ikke Thermo-Floor produktet direkte til kundene.

– Vi leverer til installatører, og forbrukeren trenger installatøren for å sette opp systemet. I Norge kan ikke hvem som helst installere termostater og elektrisk utstyr. Når det er satt opp, skal dette være enkelt.

Støre ser utfordringer vi må løse nå: – Vi må utsette noen nye store byggeprosjekter

Enova-støtte

Den rimeligste pakken som Thermo-Floor selger koster 3999 kroner ut til forbruker. I tillegg kommer installasjon og programmering. Systemet kan styres med app på telefonen eller i et brukergrensesnitt i nettleseren.

– Du kan få 30 prosent støtte, eller inntil 10.000 kroner fra Enova for å få på plass smart strømstyring til privatboliger, sier Aandalen.

Systemet har mange funksjoner, og gir oversikt over strømforbruket. Men, du må altså ha en «hjerne» i huset på plass først.

Enovas kriterier:

  • Styringssystemet skal kunne motta prisinformasjon og styre strømbruk til eksempelvis varmtvannstank, lading av kjøretøy, gulvvarme og annet flyttbart forbruk til tider på døgnet med lavest strømpris uten at dette går ut over komfort. Systemet skal styre minst to slike flyttbare el-produkter i boligen.
  • I boliger med solcelleanlegg skal styringssystemet kunne styre flyttbart forbruk for høyest mulig utnyttelse av egen produsert elektrisitet.
  • Styringssystemet skal ha mekanismer for å unngå overbelastning av hovedsikring og være forberedt på effektbaserte tariffer for nettleie
  • Arbeidet må være utført av fagfolk

Kilde: Enova