Sarpsborg Arbeiderblad: Har du en trekkfull og dårlig isolert bolig, forsvinner mye av varmen ut. Mer enn halvparten av all strømmen du bruker til oppvarming av boligen. Fyrer du for kråka kan det fort koste deg mye penger.

– Det meste av varmen forsvinner ut av huset på grunn av trekk. Bruker du litt tid og ressurser på å hindre trekken, vil det ofte hjelpe godt på, forteller Laursen.

Byggmesteren fra Grålum bruker et varmesøkende kamera for å avdekke kuldebruer og varmetap. Det kan komme godt med når han ser på energieffektive tiltak.

Ved hjelp av et termografisk kamera er det lett å se temperaturforskjeller.

Det mørke feltet viser kalde områder.

Selv stendere og reisverk i en bolig kommer tydelig fram på kameraet.

En skjev terrassedør er ofte opphav til trekk. 

Trekk er den store tyven

Eldre boliger er ikke så godt isolert som dagens nyoppførte boliger. I dag er det langt høyere krav til isolasjon og vindtetting enn hva det var for noen år siden.

– Der det er mest å hente er å få på plass en skikkelig vindtetting og samtidig etterisolere huset, forklarer han.

En slik utbedring omfatter da ny utvendig panel og ofte utskifting av vinduer og dører. Kostnaden kan fort bli flere hundretusen kroner.

Du kan gjøre mye selv

Heldigvis finnes det enklere grep som bidrar til å redusere strømforbruket, og som ikke koster all verden.

Gå en runde i huset og finn ut hvor det trekker som verst. Start gjerne ventilatoren over komfyren for å få skikkelig trekk i huset. Du vil ofte kjenne et kaldt drag rundt vinduer og dører. Dette er tegn på at varmen slipper ut og området kjennes kaldt og trekkfullt ut.

– Ofte er det nok å bytte tetningslister mellom vindu/dør og karmen. Etter noen års bruk blir listene tørre og flate, de mister da spenst og tetteegenskaper. Dette er noe de aller fleste enkelt kan bytte selv, sier han.

En litt mer krevende oppgave, men fullt mulig for mange, er å sette på tape i åpningen mellom karm og vegg. Dette vil forhindre at vinden blåser inn i huset. Skal du utføre denne oppgaven, må du demontere listene rundt dør og vindu.

Kameraet registrerer den minste forandring i temperaturen. 

Flere gode tips

Unødig bruk av kjøkkenvifte suger ut mye varm luft. I en åpen peis vil mye av varmen forsvinne ut gjennom pipa. Om peisen ikke er i bruk, er det lurt å dekke til slik at varmen ikke forsvinner ut av rommet.

Mange dekker også til vindusrutene med gardiner på skikkelig kalde dager.

– Det er noe jeg selv gjør på hytta. Gamle vinduer isolerer dårlig, et pledd bidrar til at inneluften ikke blir kjølt ned når det kommer i kontakt med den kalde overflaten på glasset.

Siste tips er å se på fyringsrutinene for deg som fyrer med ved. Gamle vedovner er ikke like effektive som nye ovner, og derfor kan det være lurt å bytte til en nyere type ovn. I de gamle ovnene går mye av varmen rett ut gjennom pipa, mens de nye er langt mer energieffektive enn de gamle.

Ti gode tips for mindre strømbruk

1) Senk temperaturer i oppholdsrom til idealtemperaturen 20-22 grader.

2) Reduser varmen ytterligere i rom du ikke bruker så ofte, og hold dørene lukket mellom varme og kalde rom.

3) Slå av elektrisk utstyr som ikke er i bruk. Fjernsyn, video og pc kan trekke overraskende mye strøm selv i sparemodus.

4) Slå av lys du ikke bruker. Husk spesielt lys på toalett, soverom og utelys.

5) Invester i styringsanlegg for panelovner. Det senker temperaturen når rommet ikke blir brukt.

6) Kjøp sparepærer

7) Monter tetningslister der det trengs.

8) Bruk lokk når du koker.

9) Installer sparedusj.

10) Luft kort og effektivt så ikke for mye varme forsvinner.

(Kilde - NTB)