Østlandets Blad: – På sommeren er det deilig å våkne opp til steikende sol og at man bruker minus 3800 watt, sier Harald Wisløff på Sofiemyr idet han myser opp mot solen og slår fast at også store deler av dagens strømbehov vil komme fra oven.

Strømprisene har som kjent vært av det elleville slaget de siste månedene, og mye tyder på at krigen som pågår i Ukraina heller ikke er godt nytt for prisene fremover.

Etter å ha investert 89.000 kroner i solcellepanel, har ikke ekstreme strømpriser påvirket nattesøvnen til Wisløff nevneverdig.

– Det var en kompis som jobber i bransjen som mente garasjetaket mitt ville være godt egnet for solcellepanel. Det kostet meg en del sparepenger, men etter at panelet var montert, søkte jeg Enova om støtte. Det tok med 10 minutter å søke, og bare to uker senere tikket det 16 000 kroner i støtte inn på kontoen min.


Opptil 47.500 kr i støtte

Enova er en statlig støtteordning, med mål om å bidra til en omlegging av energiforbruk og energiproduksjon i Norge.

Etter at Wisløff søkte for rundt tre år siden, har maks støttesats og hvor mye støtte du får per installert kilowatt (kW) økt betraktelig.

Det gis 47.500 i maksstøtte til dem som begynner å produsere egen elektrisitet. Smarte styringssystem får inntil 10.000 kroner i støtte.

Smartstyring fra Ikea

Wisløff har også installert smartstyring på både billading og varme i boligen, men gjort det billig.

– Jeg har handlet mye av smartstyringen på Ikea. Der er det bra og billig, mener strømentusiasten.

En del av utstyret i garasjen, er det Tesla som har sponset med sitt såkalte referral (anbefaling)-program.

– Jeg har lagt litt mer i dette og har 400-volts trafo i garasjen. To ladere av typen Tesla Wall Connector som jeg har fått av Tesla siden jeg har anbefalt bil til andre.


Skulle gjerne hatt batteribank

En svakhet med å lade elbil direkte fra solcellepanelet, er at mange som regel tar med bilen på jobb når solen gir mest energi. Selv om Wisløff selv sykler til og fra jobb, skulle han gjerne hatt en batteribank i garasjen. Noe som fort ville koste 60.000-100.000 kroner.

– En av de fire gangene jeg har anbefalt Tesla til andre, fikk jeg batteribank i gave fra Tesla. Men siden den ikke har kommet til Europa, er ikke det noe jeg regner med å få med det første.

Han er godt fornøyd med oppsettet han fikk installert.

– Jeg selger altså strøm tilbake til strømselskapet. De trekker mitt salg fra på strømregningen. Da strømmen var billig hadde jeg ikke strømregning på et halvt år. Nå når strømmen er dyr får jeg i alle fall barbert regningen.

Wisløff innrømmer glatt at han er litt nerd når det kommer til å sjekke ut nye muligheter på teknologifronten.

– Man blir også mer bevist på eget strømforbruk når man kan sende deler av eget strømforbruk tilbake i nettet. Det er mitt lille bidrag til en grønnere hverdag, sier han med et smil som nærmest skinner om kapp med sola.