Haugesunds Avis: Flere strømselskap tilbyr det allerede. Nå er det snart Haugaland Kraft klar til å ta imot sine første bestillinger på varmepumpe på nedbetaling over strømregningen.

– Vi tilbyr rentefrie nedbetaling over strømregningen, forklarer Lise Kathrine Amland.

Hun er leder for salg hos Haugaland Kraft.

Allerede tilbyr Haugaland Kraft tilsvarende ordninger på solceller og elbillader. Tilbudet om solceller med rentefri månedlig nedbetaling har vært så populært at de i fjor måtte slutte å ta imot bestillinger fra private. Selv om et solcelleanlegg fort kan komme opp i flere hundre tusen kroner, hvis det er av en viss størrelse.

Varmepumpe som lavterskel

– En varmepumpe koster fra 25.000 til 30.000 ferdig montert. Alle har ikke de pengene på en gang, men har mulighet til å betale noen hundrelapper over strømregningen hver måned, I hvert fall når de samtidig får en litt lavere strømregning.

– Vi tilbyr varmepumper som et lavterskeltilbud, en måte å spare strøm på uten at det krever de store investeringene. Det betyr i praksis at flere får mulighet til å skaffe seg en varmepumpe.

Det er ennå ikke mulig å sende inn en bestilling, men tidligere denne uka åpnet Haugaland Kraft for at de som vil kan sette seg på en interesseliste. Der har det vært god pågang, for å si det sånn.

– Flere hundre meldte seg på et døgn, sier Amland.

Hun regner med at det blir mulig å bestille i løpet av to-tre uker.

– Vi må ha på plass de siste tingene før vi kan trykke på startknappen, forklarer hun.

Det vil si alt fra opplæring av kundesenteret til den endelige avtalen med en lokal samarbeidspartner.

– Vi skal ikke gjøre jobben selv, vi bruker lokal arbeidskraft og lokal leverandør, sier Amland.

«Begynn med varmepumper nå» har vært den tilbakemeldingen kundene har gitt i alle kanaler en god stund.

– Tilbudet har virkelig vært etterspurt. Sikkert fordi noen andre strømselskaper har hatt tilbudet, og fordi enkelte kommuner har, eller har snakket om, at det vil komme støtteordninger. En varmepumpe kan gi opp til fem ganer så mye energi for hver kilowatt den bruker, og kan gi tydelig utslag på strømforbruket, sier Amland.

Skal hjelpe kundene

Haugaland Kraft tilbyr tre ulike modeller, tilpasset størrelse på bolig og forbruk. Vi du ha noe annet, eller et annet merke, må du går til andre leverandører.

– Hvorfor tilbyr dere rentefri nedbetaling på solceller, elbilladere og nå varmepumper? Er det en del av oppdraget til et strømselskap?

– Vi har en uttalte strategi om at Haugaland Kraft skal hjelpe kundene med å bruke mindre strøm. Dette er ett av tiltakene for å oppnå det. Etter hvert vil vi komme med flere tilbud også, som en ny type elbillader og smart strømstyring i hjemmet. Men vi er avhengige av å gjøre én ting om gangen, og få det opp å stå.

Når det igjen blir mulig for private å bestille solcelleanlegg gjennom Haugaland Kraft kan hun ikke si.

– Foreløpig er vi ikke klare for det. Vi er avhengige av mer folk for å kunne ta i mot bestillinger og fysisk montere anlegg før vi kan åpne det opp igjen. Det er fremdeles mulig å sette seg på interesseliste, og da vil de som gjør det være de første som blir kontaktet.