HAUGESUNDS AVIS: Kraftselskapet Haugland Kraft i Haugesund har tilbudt kundene solceller med delbetaling over strømregningen. Tilbudet om å bestille solceller til hus og hytter, og få det som delbetaling over strømregningen hos Haugaland Kraft. Mange har ønsket seg dette og i fjor sommer ble ventetida så lang at strømselskapet satte pause på bestillingene.

– Vi vil jo gjerne begynne å ta imot bestillinger igjen, men fortsatt er det en del ting som må på plass. Målet er å være i gang igjen til høsten, men flere ting skal klaffe på en gang. Dermed kan det fort ble nærmere jul, sier Lise Kathrine Amland.

Hun er avdelingsleder for salg i Haugaland Kraft.

Rett etter jul kom tilbudet om å kjøpe varmepumpe med rentefri nedbetaling gjennom strømregningen. Her renner fortsatt bestillingene inn.

– Det er helt tydelig veldig populært. Folk fra hele regionen har benyttet seg av det tilbudet, fra Karmøy til Odda. Vi har avtale med Lauareid Service, og de har stått på for å ta unna bestillingene. Det eksploderte nærmest da vi åpnet slusene. Nå er ventetiden nede i noen knappe uker, sier Amland.

Styr for å spare

Utover våren kommer nye strømsparende tilbud fra Haugaland Kraft.

– Løftet til kundene våre er at vi skal hjelpe dem å bruke mindre strøm. Med solceller produserer du selv strøm, og med en varmepumpe kan du redusere strømforbruket betraktelig. En annen måte å redusere strømregningen på er å fordele strømforbruket utover døgnet. Det som er rett rundt hjørnet fra oss nå er Smarthus-pakker. Fra de enkleste med få komponenter til større anlegg tilpasset eneboliger. Smarthus høres kanskje veldig avansert ut, men med enkle midler kan en husholdning spare en god del på strømregningen ved å flytte forbruket til tider der strømmen er billigst, forteller Amland og kommer med et par eksempler:

– Ta en typisk barnefamilie med to voksne og 1,5 barn. Mesteparten av strømmen går til oppvarming og varmt vann. På en vanlig morgen går alle i dusjen, og varmtvannsberederen står på for å erstatte varmtvannet som er brukt. På den tiden på døgnet da strømmen gjerne er dyrest. Med et enkelt rele kan du styre varmtvannsberederen til å varme vannet når strømmen er billigst. Uten å måtte kjøpe nye beredere. Tilsvarende er det mye å hente på styring av varmekabler.

Fikk en overraskelse

Hun kan ikke nå gi en nøyaktig dato for nå smarthuspakkene kommer og hva prisen blir.

– Vi jobber med å få alt på plass, og målet er å starte salget før sommeren.

Selv tester hun ut en del produkter på eget hus og familie, og har endret noen vaner etter et par aha-opplevelser. Én av produktene er Kraftpluggen som kobles til strømmåleren. Den gir deg innsikt i hvor mye strøm du bruker.

– Kraftpluggen, som viser strømforbruket ditt i sanntid, har gitt meg noen solide overraskelser. Jeg bruker ikke boosterfunksjonen på koketoppen lenger, for å si det sånn. Plutselig hadde vi brukt en sju-åtte kilowattimer. Jeg hadde ikke forestilt meg sånne utslag.

– Vi har hatt leveringsproblemer en stund, rett og slett fordi vi manglet deler. Så snart alt er på plass hos oss, og alt fungerer som det skal åpner vi for bestillinger.