EU vedtok et revidert bygningsdirektiv i midten av mars 2023, og det endelige direktivet er forventet å være klart i løpet av dette året. For Norge blir direktivet også gjeldende her, gjennom EØS-avtalen.

Nytt EU-direktiv: Vil koste boligeierne fra 400 000 kroner
Nå er det mange som spør seg om hva de må gjøre med boligen sin. Huseiernes Landsforbund råder de som har behovet og muligheten til å bare komme seg i gang med jobben.
Begynn med en gang
Huseierne er den landsdekkende forbrukerorganisasjonen for alle som eier sin egen bolig. I en aktueltsak på sine egne nettsider svarer Huseierne på spørsmålet mange stiller seg etter EU-vedtaket: Bør jeg begynne å gjøre tiltak på boligen min nå, eller er det bedre å vente til det nøyaktige regelverket er på plass?
Bakgrunnen er at mange norske boliger har de laveste nivåene av energimerking, og disse må oppgraderes innen 2030. I artikkelen hos Huseierne antas det er at bare er de aller nyeste boligene – bygd etter 2010 – som slipper unna pålagte oppgraderinger. Alle andre vil måtte gjøre tiltak i større eller mindre grad.

Lundteigen: – Norge er bedre skikket til å isolere våre egne hus enn man er i Brussel
– Vårt helt generelle råd er nokså enkelt: Har du behov for, og mulighet til, å gjøre energieffektiviserende tiltak i boligen din nå, så gjør det. Det er ikke noe poeng i å vente i fem år – for så å begynne med det du kunne gjort i dag. I så fall vil du ha kastet bort mye penger på oppvarming i de fem årene, sier byggteknisk rådgiver Anders Stensrud i Huseierne i artikkelen.
Tror ikke på nye støtteordninger
I tillegg til besparelsene som kommer etter at man har gjort energieffektiviserende tiltak, peker Stensrud på at det kommer til å bli enda større trykk på håndverkerne som skal gjøre selve jobben. Det er også et argument for å komme i gang, før «rushet».
Rekkefølgen på tiltakene er det viktig å planlegge. Gjør de enkeleste og rimeligste tiltakene først, som å etterisolere et kaldt loft og luken opp dit. Isolering mellom vegger og tak og gulv står også tidlig på listen, før mer kostbare tiltak skal gjennomføres. For de største tiltakene anbefaler Stensrud å få inn en energirådgiver først, for å sikre at boligen puster også etter tiltakene. Her er det viktig å sjekke om kommunen du bor i tilbyr støtteordninger for tiltak og rådgivning.
Dette kommer naturligvis uansett til å koste penger, og mange nøler kanskje med å sette i gang før myndighetene er ferdig med de norske utgavene av reglene, i håp om nye støtteordninger på kjøpet. Her har Huseierne bare kaldt vann å tilby:
– Til tross for at behovet er stort og klimagevinstene er åpenbare, tror jeg dessverre ikke norske politikere vil få på plass noen vesentlige forbedringer i dagens tilskuddsordninger med det første, sier generalsekretær Morten Meyer i Huseierne i artikkelen.