Bygdeposten: Mange strømleverandører har lansert egne apper som kan gjøre det enklere å bli bevist på eget strømforbruk. Appen til Kraftriket gir deg oversikt over forbruket fra time til time, den forteller deg hvor mange kroner du har brukt strøm for hittil i måneden, og den viser hva strømprisen vil være gjennom dagen - for å nevne noe. Men ikke alle er sikre på hvordan de skal forstå ordene og tallene som vises på skjermen.

For eksempel: Når strømprisen er på 6-7 kroner/KWh, slik den var i midten av desember, ser du en graf hvor 4-5 kroner er «nullpunktet», og 8-9 kroner toppunktet. Men med en strømpris på 0,20 kr/KWh kan skalaen gå fra 0 til 1 krone.

Etter en strømregning på 12.000 var Trond lei: – Blir jo bare verre og verre

Billigere å dusje

– Vi tenker at dette er en god visning, forutsatt at du er oppmerksom på tallene som vises ute til venstre, sier Braathen, som er salgssjef hos strømleverandøren.

– For oss er det viktigste å vise forskjellen på høyeste og laveste pris gjennom døgnet. Akkurat i dag ser vi at det er billigst midt på natta, men noen ganger kan det også være betydelig billigere på enkelte tidspunkter gjennom dagen, sier han til Ringerikes Blad.

Han påpeker for eksempel at det er langt billigere å ta en dusj etter klokka 20 enn det er på morgenen.

Braathen understreker også at det er grenser for hvor langt man skal strekke iveren etter å bruke strøm på de billigste tidspunktene:

– Du SKAL IKKE kjøre vaskemaskin eller oppvaskmaskin på natta, sier han, i tråd med anbefalingene som kommer fra brann- og redningstjenesten.

Midtnett varsler ytterligere økning av nettleien

Strømstøtte er inkludert

På appen kan du lese av hvor mye strømforbruket har kostet deg så langt i måneden. Hittil har mange vært i tvil om hvordan strømstøtten virker inn på dette tallet, men nå har Kraftriket prøvd å finne en løsning. Tallene du får nå, tar med strømstøtten i beregningen.

– I forrige uke lanserte vi versjonen som gir deg beløpet inkludert strømstøtte. Har du automatisk oppdatering av appen på telefonen, skal det fungere uten at du foretar deg noe, men om du ikke har det, kan det hende du må laste ned appen på nytt, sier Braathen.

– Strømstøtten blir først fastsatt når måneden er over, når man kan regne ut den gjennomsnittlige strømprisen. I appen vår beregner man nå hvor mye strømstøtten vil komme til å bli, ut fra forbruket så langt, ut fra forbruk og utvikling av strømpris. Det betyr at det hele tiden kan bli endringer i den beregningen, men vi mener at vi gir et langt riktigere bilde enn tidligere av hva du skal betale.

– Dette er en tjeneste vi har lagt til etter et sterkt ønske fra mange kunder, legger han til.

– Vi får MANGE henvendelser om hvordan man kommer fram til det tallet.

Høyeste snitt

På appen kan du velge «forbruk» for å se hvordan strømforbruket ditt fordeler seg utover i døgnet, i måneden eller i året. Velger du måned, finner du postene om høyeste og laveste snitt. Høyeste snitt er det som avgjør hvor mye du betaler i nettleie.

– Høyeste snitt beregnes ut fra de tre enkelttimene med høyest forbruk gjennom måneden, hentet fra tre ulike dager. Har du to topper på samme dag, brukes bare den ene av dem, forklarer Braathen.

Maksforbruket ditt bestemmer hvilket nettleie-trappetrinn du ender på, og de med noen år på baken tenker ofte tilbake til strømmåleren som mange steder var å finne på kjøkkenveggen. Der kunne du se øyeblikksforbruket ditt til enhver tid.

– Den tjenesten kan du nå kjøpe som en tilleggstjeneste på mobiltelefonen. På Kraftriket-appen kan du velge det som heter «live», sier Braathen.

Det må installeres en egen enhet som kobles til HAN-porten på strømmåleren for at du skal kunne bruke tjenesten. Derfor koster den et engangsbeløp på 599 eller 699 kroner, samt 29-39 kroner i måneden.

– Den kostnaden er det en del strømkunder som vil kunne klare å tjene inn ved å bruke måleren bevisst, sier Braathen.

Før jul fikk en del strømabonnenter varsel om at strømprisene ville være lavere på enkelte tidspunkter.

– Er dette en ny praksis? Og vil Kraftriket også varsle om uvanlig høye strømpriser?

– Varsling er også en av nyhetene i forbindelse med ny versjon av appen. Ekstremt høye priser vil også bli informert om fremover, sier Braathen.

Strømsjefens anbefaling til moinger: – Velg spotpris

Mer bevisste kunder

Før strømprishoppet i 2021 var bevisstheten rundt strømforbruk ganske beskjeden. Det er annerledes nå.

– Det er en enorm etterspørsel etter informasjon, og mange flere har lastet ned appen. Folk flest er langt mer bevisste på hvordan de bruker strøm nå, sier han.

– Vi har fått en dyrekjøpt lærdom i å bruke strøm bevisst. Vi må belage oss på høyere strømpriser i årene som kommer enn det vi har hatt tidligere, og da må vi være gode til å bruke strøm riktig.

Og folk har blitt bedre på akkurat dette.

– For privatkunder ser vi at det er en nedgang i forbruket i år på 23 prosent. Noe av det skyldes at folk har skrudd ned temperaturen, men det er langt fra den eneste årsaken, sier Braathen.

Varmtvann

Han tror varmtvann er «strømtyven» mange glemmer å ta med i betraktningen.

– For mange vil den neste smarte investeringen være å bytte til en smart varmtvannsbereder, sier han. En slik innretning vil sørge for at vannet ikke nødvendigvis varmes opp umiddelbart etter at du har tappet varmtvann. I stedet vil den vente til tidene på døgnet når strømmen er billigere. Braathen har selv installert en slik varmtvannsbereder hjemme.

– Min kostet 15.000 kroner, men det utløste også støtte på 5.000 kroner fra Enova, forteller han. Dermed ble kostnaden på 10.000 kroner, og det er penger som kan spares inn over tid.

– En eldre varmtvannsbereder er også dårligere isolert. Leter du etter det tunge strømforbruket, er rådet vårt ofte at du skal se på varmtvannet.

Kroken vil sette av utbyttet fra kommunens kraftselskap til lokal strømstøtte

Mange vil ut av avtaler

Kampen om strømkundene er hard, og Braathen forteller at de har fått mange henvendelser fra folk som har behov for å komme seg ut av strømavtaler de har hoppet på.

– Det er overraskende mange som kjøper strøm på gata. Skal du bytte strømavtale, må du se nøye på elementer som bindingstid, oppsigelsestid og forskuddsbetaling. Vi blir kontaktet av mange kunder som har gått inn i avtaler de ikke har sett konsekvensene av. Vi bistår gjerne med gjennomgang av strømavtaler i kundesenteret vårt, sier han.

– Kampanjeperiodene er ofte på en, to eller tre måneder. Så går du over i en unødvendig dyr avtale deretter, sier han.

– Driver Kraftriket med aktivt salg av strømavtaler?

– Vi har ikke stands eller offentlig aktivitet av den typen, men vi har kundeoppfølging på telefon, sier Braathen.

– Ingen selgere hos oss jobber på provisjon, og alle er fagfolk. Trenger du å få tilsendt informasjon før du signerer en avtale, kan du få det, sier han.

– Vi er stolte over at vi har blitt kåret til nest beste kundesenter på strøm i Norge. Riktignok må du regne med noe svartid nå, siden pågangen er ekstrem. Men likevel får vi en gjennomsnittsranking på 4,8 av kundene våre, på en skala fra 1 til 5.

Kan hjelpe ikke-digitale

Braathen tror den nye versjonen av appen er en god informasjonskanal for folk flest. Skulle det være strømkunder som ikke er på nett, er det mulig å komme til en ordning, der for eksempel sønner/døtre eller andre slektninger kan hjelpe til.

– Slektninger kan få appen, forutsatt at man får en fullmakt til å knytte abonnementene sammen. Ta kontakt med oss, så får du hjelp til dette, sier Jørn Braathen.