Luft-til-luft-varmepumper er en smart måte å kjøle en bolig på. Innedelen kan levere avkjølt luft som sikrer god komfort også på de varmeste dagene. Her er seks gode råd fra Norsk Varmepumpeforening for hvordan bruke varmepumpe til å kjøle ned boligen.

Skjerm for sola først

Varme fra sola er en av de viktigste grunnene til at boliger blir for varme om sommeren. Det gjelder spesielt nyere boliger med store vinduer. Har du solskjerming, bør du bruke den slik at behovet for å kjøle blir mindre.

Lukk vinduer og dører før du starter kjølingen

Å kjøle med åpne vinduer og dører er jevngodt med å kjøle for kråka. Da får du inn varm luft som må kjøles ned. Pass også på at det ikke står på noe varme der du kjøler.

Sjekk at kondensvannslangen fungerer som den skal

Før du bruker varmepumpa til å kjøle må du sjekke kondensvannslangen som går fra innedelen og ut gjennom veggen. Den må være riktig montert og åpen slik at kondensvann fra innedelen renner ut på utsiden av veggen. Dette bør du sjekke første gang varmepumpa brukes til kjøling hver sommer. Er du usikker på hvordan du gjør det, er det smart å få installatøren til å sjekke for deg.

Kjøl etter behov

Sett temperaturen på et fornuftig nivå. Når det er behov for kjøling, er det gjerne varmt ute også, og mange går med mindre klær enn vanlig. Da trenger du ikke kjøle helt ned til 21 grader.

La varmepumpa stå på etter du er ferdig med å kjøle

Når du er ferdig med å kjøle for dagen, bør du gjøre det motsatte av hva vi gjør om vinteren. I perioder der det er stort behov for kjøling kan du sette temperaturen opp om natta, for eksempel til 24 grader. Alternativt kan du sette varmepumpa i viftemodus. Da fortsetter vifta i innedelen å gå, uten at varmepumpa kjøler. Hvorfor kan du ikke bare slå den av? Varmepumpa bør fortsette å gå for å tørke opp fuktighet fra kondens i innedelen. Noen modeller har en innebygget tørkefunksjon som starter når du slår av kjølingen. Sjekk bruksanvisningen eller spør installatøren.

Sett varmepumpa i kjølemodus

Skal du bruke varmepumpa til kjøling, velg kjølemodus og ikke automatisk driftsmodus.

Bruk vifta smart

Vifta i innedelen kan bidra til god komfort og ekstra effektiv kjøling hvis du bruker den riktig.

● Endrer du spjeldvinkelen slik at lufta blåser langs taket, får du bedre komfort i oppholdssonen.
● Setter du opp hastigheten på vifta, sprer den kjølte lufta seg bedre.