OPPLAND ARBEIDERBLAD: Klimasmarte løsninger blir systematisk bygd inn under hele utbyggingen når Tinde Hytter snart starter å sette opp hytter og leiligheter tett på sentrum av Beitostølen. Feltet Tindelia er planlagt med 175 enheter.
De som kjøper seg fritidsbolig i dette feltet, får en rekke løsninger som skal bidra til å redusere alt fra strømforbruk til utslipp.
Gjennomgående tankegang
Øystein Olav Grønolen jobber som selger og utbygger for Tindelia. Han trekker fram en rekke tiltak som skal bidra til at klimaavtrykket av både byggefasen og den framtidige driften av feltet skal reduseres i forhold til tradisjonell utbygging.
Eksempler er at alle enheter har elbillader. Det blir flere solcelleløsninger på hele området. Alle enhetene skal fyres med biovarme fra det lokale anlegget. Sålen under hyttene og leilighetene skal støpes av betong med lavkarbon klasse B.
Alle enhetene skal bygges i heltre. Alt skal bygges av norskproduserte materialer, og helst lokalprodusert. Alle leverandører skal være norske.
Grønolen viser til at Tinde Hytter produserer sine elementer å en ny fabrikk på Vinstra.
– Vanligvis har utbyggerne sendt vinduer og alt annet som skal inn i elementene fra Norge til en fabrikk i Øst-Europa. Der blir det produsert og sendt hit igjen. For vår del ligger fabrikken på Vinstra bare halvannen time unna. Bare det betyr store reduksjoner av utslippene.
– Dette viser hvor viktig det er å være bevisst på at alt vi kjøper kan være kortreist. Det gjelder alt fra mat til byggevarer, sier Grønolen.

Spar 500 kroner i året per kvadrat med vindu du bytter ut
Reduserer driftsutgiftene
– Gjør dere disse grepene fordi kjøperne etterspør det?
– Ikke så mye ennå. Hittil ser vi at kjøperne ser fordelen ved at de bruker mindre strøm, og dermed får ned driftsutgiftene på hytta. Da blir dette etter hvert mer og mer etterspurt, sier Grønolen.
– Kombinasjonen av solcellepanel og fjernvarme er en kjempekombo, sier Grønolen. Han har vært med på store deler av utbyggingen av Beitostølen opp gjennom flere tiår.
– Vi er blitt bortskjemt. Så vi vil ha det varmt og godt på hytta. Vi vil ha varme gulv å gå på. Men nå bygger vi vannbåren varme inn i alle enhetene i stedet for tradisjonelle varmekabler.
Beitostølen har et biovarmeanlegg som skal forsyne Tindelia. Skulle biovarme bli en knapphetsressurs, ser Grønolen for seg at jordvarme bør være backupen.

Nesten alle hytter blir solgt med panelovner og varmekabler – det vil denne hytteprodusenten gjøre noe med
Klima+
Øystre Slidre har etablert prosjektet Klima+, som blant annet tar sikte på å gjøre hyttebyggingen mer klima- og miljøvennlig. Prosjektleder Anni Onsager er svært tilfreds med å ha fått til en avtale med Tinde Hytter og utbyggingen av Tindelia.
– Vi tenker en type livsløpsberegning i forhold til klimaavtrykk. I denne sammenhengen blir byggeprosjektene veldig viktige. Vi ser allerede at mange av de som kjøper hytte på Beitostølen kommer i elbil og hyttene er av god kvalitet. Derfor blir selve byggefasen viktig. Jo mer flinke vi blir på drift, dess viktigere blir byggeprosessen. Bare transport i byggefasen har et stort potensial i å redusere co2-utslippene, sier Onsager.
– Her har de for eksempel brukt masser fra et annet prosjekt like ved og lagt det i depot på utbyggingsområdet. Det innebærer i seg selv store reduksjoner av utslippene fordi de slipper å hente disse massene fra andre steder lenger unna. Så ved å være mer profesjonelle i planleggingen og logistikken kan vi spare mye utslipp.
Hun peker også på at ved å støpe grunnmur og såler som sommeren, kan du benytte lavkarbon B. Det er også mulig å bruke lavkarbon A, så dette er noe Tinde Hytter har i hodet framover. Her er det store innsparinger å hente i forhold til utslipp, sier hun.

Billigere blir det ikke: Huset på 200 kvm har strømregning som en liten blokkleilighet. Les hvordan Christian fikk det til
Mest gulrot, lite pisk
Onsager sier at for å oppnå målene med Klima+, går kommunen i dialog med hver enkelt utbygger og ser hvordan de kan oppnå størst mulig gevinst. Et eksempel er at alle nye utbygginger rundt Beitostølen skal baseres på fjernvarme.
– Men den må ikke komme fra det lokale biovarmeanlegget. Det skal ikke være et kravregime. Vi ønsker mest mulig samarbeid. Så vi kaller intensjonsavtalene for forpliktende dialoger, og utbyggerne har en rapporteringsplikt.
– Tindelia er det første prosjektet som blir realisert etter Klima+, sier hun.
– Hvordan har du som leder av Klima+ opplevd dialogen med utbyggerne? Stritter de imot?
– Jeg synes den har vært veldig positiv, både av de som jobber på utbyggingssiden og selgerne. Jeg pusher litt på for at de skal begynner å markedsføre klimatiltakene. Mange utbyggere frykter grønnvaskingsbeskyldninger, mens jeg synes det er viktig at vi får fram alt som blir gjort. Jeg tror dette skaper en ny etterspørsel. Dermed blir det enklere for utbyggerne å ta disse valgene, som kan koste noe mer. Men nettopp derfor mener vi at de bærekraftige valgene skal markedsføres, sier Onsager.
Øystein Olav Grønolen sier seg helt enig.
– For oss er det viktig at de som kjøper hytte eller leilighet i Tindelia får med seg løsninger som holder i flere tiår framover.
Ikke spyl tusenlapper ned dusjen. – Gjenvinn varmen i gråvannet