Østlands-Posten: I løpet av 2022 har det poppet opp mange tak med solcellepaneler i Larvik og Lågendalen. Selskapet Greenstat Energy Installation fikk en pangstart da de etablerte seg i Larvik i februar.

– Vi har omsatt for cirka 25 millioner kroner i perioden februar til september, og vi henvender oss spesielt mot landbruk og industri. Altså store tak. Bare i Lågendalen har vi montert mellom 30 og 40 anlegg, sier Sebastian Farmen, daglig leder.

Røsholt Maskin AS påSteinsholt med daglig leder Nils Jakob Røsholt i spissen, kjøpte solcellepaneler fra Greenstat i april.

– Vi fikk tilbud i fjor, da hadde strømmen begynt å bli ganske dyr. Med så høye strømregninger som det er nå, kommer nedbetalingstida til å gå fortere. Erfaringen vår er at solcellepaneler fungerer veldig bra. Da jeg bestilte, visste jeg ikke at strømmen skulle bli så dyr. Nå er dette superlønnsomt, sier Røsholt.

Taket lager strøm

Røsholt Maskin betalte rundt 800.000 kroner for sine 216 paneler, som nå ligger på begge side av et stort låvetak. I løpet av ett år forventer han at panelene produserer 70.000 kilowatt (kW).

Til sammenligning viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at en norsk husholdning i gjennomsnitt bruker 16.000 kilowattimer (kWh) i året.

Røsholt forklarer at regnskapsregler, som avskrivninger og tilbakebetaling av momsen, gjør at firmaet betaler mindre enn det privatpersoner ville gjort.

– Det lønner seg for oss som bedrift og gårdbrukere. Vi har tjent penger siden vi installerte. For privatpersoner vet jeg ikke om det hadde lønt seg å installere, sier han.

Via mobilen har Røsholt til enhver tid oversikt over hvor mye solstrøm som produseres på taket. Strømmen skapes bare solskinn og dagslys, så om natta skjer det ingenting.

– I juli produserte vi 6.000 kilowatt-timer, og brukte selv bare 1.000. Da solgte vi overskuddsstrøm for 15.000 kroner og kjøpte for 3.000 kroner, for om natta produserer vi ikke selv, sier han.

Greenstat ASA

 • Greenstat er et grønt energiselskap som utvikler og eier egne prosjekter, og investerer i eksterne selskaper som skal bidra til utslippskutt og grønn verdiskaping.
 • Greenstat ble etablert 19.januar 2015 som et datterselskap av Christian Michelsen Research (nå NORCE). Selskapet har hovedkontor i Bergen.

Kilde: Greenstat.no

Veteran i bransjen

Greenstat Energy Installation i Larvik er et datterselskap av Greenstat ASA, et energi- og teknologiselskap som har hovedkontor i Bergen. De satser spesielt på energi fra hydrogen, sol og vind.

Da 30-åringene Sebastian Farmen og økonomisjef Sveinung Isaksen startet opp i februar i år, var det bare de to. Nå er det fem ansatte, men dette kommer til å øke.

– Vi er en del av et stort konsern som driver med fornybar energi. Avdelingen vår i Larvik satser spesielt på solenergi. Vi har to segmenter. Det ene er å installere solcellepaneler, mens det andre er å lage våre egne solcelleparker, hvor vi skal produsere og selge strøm, sier Farmen.

Enn så lenge er ingen solcelleparker realisert, men går alt etter planen, skal det bygges en i Hvarnes i Lågendalen i løpet av neste år. Ifølge Farmen, er det også konkrete planer for en park ved Lillesand.

Farmen sier han har opplevd en utrolig utvikling på få år.

– Selv om jeg er ung, er jeg en veteran i bransjen. Nå har jeg jobbet med solceller siden 2018, og nå skal alle ha det. Før i tida, altså i 2018, var folk lei av å høre meg snakke om solceller, men nå er jeg blitt lei av å høre andre snakke om det, ler han.


Så krisa komme

Mange i Norge er overrasket over energikrise og at strømmen er blitt kostbar. Sebastian Farmen er ikke blandt dem. Han er utdannet el-ingeniør med master i fornybar energi, og har i flere år sett krisa nærme seg.

– Allerede i 2016, da jeg tok faget vannkraft på Universitetet i Agder, så vi at vi kom til å mangle energi. Norges strømbehov har økt med en prosent i året, og vi har stadig spist oss lenger inn i reserven, sier han.

Han forteller om et marked og samfunn som har vært i stor endring.

– Vi har ikke nok kraft i Norge til at alle kan kjøre elbil, ta landbruket over på strøm, og bare ha elektrisk oppvarming av hus. Vi har vært godt vant med billig strøm, konstaterer han.

Det har vært fulle ordrebøker hos Greenstat siden oppstarten.

– Det vi ser nå er effekten av dyr energi. Nå vil menigmann produsere sin egen strøm gjennom eget solcelleanlegg, sier Sebastian Farmen.

Dette betyr kraftuttrykkene:

 • W = watt (effekt). Enhet for elektrisk effekt. En watt er den effekt som utvikles i en leder det går strøm på 1 ampere og hvor spenningsfallet over lederen er 1 volt.
 • kW = kilowatt (1.000 watt) (effekt).
 • kWh= kilowattime (energi) En kilowattime er like mye energi som brukes når en varmeovn på 1.000 watt står på i en time.
 • MW = megawatt (1.000 kW) En megawatt er 1.000 kilowatt.
 • MWh = megawattime (1.000 kWh).
 • GW = gigawatt (1.000.000 kW).
 • GWh = gigawattime (1 mill. kWh – en million kilowattimer).
 • TW = terawatt (1.000.000.000 kW).
 • TWh = en terawattime er en milliard kilowattimer.
 • Solcelle = Innretning som produserer strøm når solen skinner på det.
 • Wp = Watt peak. Angir en solcelles maksimale effekt.

(Kilde: skagerakenergi.no)