I takt med galopperende strømpriser, har forbruket av ved økt. I 2019 ble det fyrt med ved tilsvarende 5,08 TWh, og 2021 utgjorde forbruket 6,16 TWh. For å sette terawatten i perspektiv: Norske husholdningene brukte 46 TWh i 2021, ifølge Olje- og energidepartementets nettsted Energifakta Norge. Man kan faktisk få plass til peis i mindre boliger og leiligheter. Og det finnes flere teknologier som også skaper peiskos og varme. Og hva utforming angår, kan man trygt si at noen har like stor visuell betydning som praktisk.

Gasspeis

Gassprisene har steget, men kan avhengig av strømprisene være lavere enn el-pris per kWh. Denne modellen heter Box Gas Panorama og finnes både som vegghengt og på sokkel i flere størrelser. Priser fra 58 000 kroner.

Nordpeis

Denne produsenten har flere spennende peismodeller.

Me-serien er rentbrennende peisovner med ulike opphengsløsninger for deg med liten gulvplass - eller ganske enkelt synes det er fint å henge peisen på veggen. Denne modellen heter Me Wall og har brannmursplate, den er 82 cm bred. Pris: 34 000 kroner.

Tre i ett

Dovre har flere små peisovner med høy virkningsgrad som du kan bruke som hovedkilde til oppvarming. Én av de minste tøffingene, som Dovre 40 CBS, er bare 71 cm høy. For de som virkelig bekymrer seg for strømregningen, kan ovnen leveres med kokeplater. Den koster fra 15 900 kroner uten slikt ekstrautstyr. Dovre har også enda mindre peisovner i støpejern.

Tenderflame

Vil du ha peis helt uten vedhogging- og stabling, kan du ta en titt på Tenderflames peiser. Dette er verken gass- eller vedpeis, men de går på såkalt Tenderflame, et biprodukt fossil olje. Dette skal ifølge produktomtalen ikke sote eller avgi miljø- og helseskadelige partikler. Og du trenger ikke pipe for å henge denne på veggen. Selskapet har flere modeller i sortimentet, og kan kjøpes i alt fra peis- til interiørbutikker. Priser fra 10 000 kroner, men denne modellen, som heter Riff 180, koster cirka 15 000 kroner. Målene er: 100 x 40 x 173 cm. Du kan også få peisene i hvitt.

Én liter Tenderfuel koster cirka 109 kroner.