Gudbrandsdølen Dagningen: – De fleste synes varmtvannsbereder er kjedelig. Jeg synes det er kjempespennende! Her har jeg fått brukt alle mine kunnskaper om kommunikasjon, elektronikk og automatikk.

Luc Wathelet (46) nærmest hopper i stolen i entusiasmen når han skal forklare det nye produktet han har funnet opp.

Det er en liten enhet som kan kobles opp mot varmtvannsberederen for å styre oppvarming av vannet til tidspunkter på døgnet når strømmen er billigst. Enheten er unik i sitt slag, og nylig har oppfinneren inngått et samarbeid med Gudbrandsdal Energi (GE), som snart vil tilby den til sine kunder.

Sparer opp mot 20 kroner dagen

Den belgiske elektroingeniøren som flyttet til Lillehammer sammen med sin samboer og tvillinger i 2018, har jobbet med å utvikle produktet de siste året, og han har allerede implementert det i sitt eget hjem.

– På dager med høye strømpriser, sparer jeg opp mot 20 kroner dagen. Det kan bety 3.000-7.000 kroner i året. Hjemme hos oss har vi redusert strømkostnadene med 30 prosent siden begynnelsen av 2022, sier han.

Wathelet har i mange år jobbet i Airbus og Motorola i Frankrike, før han opprettet eget selskap. Nå vil han å bruke kunnskapen sin for å legge til rette for best mulig utnyttelse av fornybar energi.

– Den industrien jeg jobbet for før, var ikke bra for miljøet, så nå ønsker jeg å påvirke endringen vi står overfor. Jeg tror ikke strømprisene vil bli lave igjen, og den fornybare energien krever at vi tilpasser vårt forbruk, sier han.

Nordmenn flest har de siste årene blitt langt mer oppmerksom på at strømpriser varierer i forhold til tilgang på faktorer som nedbør og vind, blant annet. De fleste har også fått en helt ny bevissthet rundt strømpriser og sparetiltak.

Enkel å bruke

Når alle medlemmene i en husstand står opp og dusjer om morgenen, begynner varmtvannsberederen å varme opp nytt vann på et tidspunkt hvor strømmen ofte er på det dyreste. SmartVVB-enheten sørger for å styre oppvarmingen til et tidspunkt hvor strømmen er billigere, men passer på at temperaturen ikke blir så lav at det blir fare for legionellaoppblomstring.

SmartVVB heter enheten og kort forklart er den innovativ fordi den kombinerer teknologi for å hente informasjon om strømpriser og for å beregne temperaturen i varmtvannsberederen. Temperaturen i en varmtvannsbereder må ligge mellom 65–70 varmegrader for å drepe legionellabakterier. Alt kan avleses og styres via en app på mobiltelefonen.

– Den har ikke vært enkel å utvikle, men den er enkel å bruke, sier oppfinneren.

Det har vært viktig for ham å skape et produkt som kan brukes av alle. Den kan kobles til alle varmtvannsberedere, ikke bare nye moderne eller smarthus-tilpassede modeller. Produktet blir i disse dager Nemko-kvalifisert, noe som garanterer for at den ikke er brannfarlig. Vanntemperaturen beregnes med en algoritme, og er ikke avhengig av termostat inne i beholderen. Men den vil kreve montering av en elektriker.

– Alle hjem har en varmtvannsbereder som er oppvarmet med elektrisitet i Norge. De fleste vet ikke så mye om den. Men oppvarming av vann er 30–50 prosent av strømkostnadene i en husholdning, mye mer enn for eksempel lading av elbil.

– Flytte forbruket

Wathelet har fått støtte fra både Lillehammer kommune og Innlandet fylkeskommune. Han har også samarbeidet med næringshagen Skåppå, og nå har han altså inngått et samarbeid med Gudbrandsdal Energi . De satser på digitale verktøy som kan hjelpe folk med å spare på strømmen.

– Den mest effektive måten du holder strømkostnadene nede på er å redusere og flytte forbruket ditt. Ved siden av oppvarming er varmtvann det folk bruker mest strøm på hjemme. Derfor er det mye å tjene på å styre dette forbruket mest mulig effektivt, forteller Marius Røed Sveipe, daglig leder i Gudbrandsdal Energi.

– Kriser driver innovasjon

Wathelet holder til i en elektrohub i kjelleren i det tidligere Power-bygget i Rosenlund i Nordre Ål. Her er både tidtakingsfirmaet Emit, hvor Wathelet har sin hovedjobb når han ikke utvikler egne ting i sitt eget firma, og Betek som utvikler og produserer elektroniske løsninger. De er produksjonspartner i prosjektet og enhetene skal lages i en produksjonshallen som er innenfor kontorfellesskapet.

Her kan det produseres opp mot 1.000 enheter om dagen, og produksjonen starter opp i januar.

Hvor stor ordren er fra GE, vil ikke Wathelet avsløre ennå. Men han er stolt over at alle deler i boksen enten er norske eller franske.

Thomas Krokengen (33) er fersk daglig leder i Betek. Her har han jobbet som utvikler siden 2017. Han synes det er spennende å samarbeide med den belgiske oppfinneren.

– Vi ser at kriser driver innovasjon, og vi er glad for å ha fått Luc med på laget, sier han.

Stian og Karina har fått tidenes høyeste strømregning: – Oss fekk sjokk

Disse strømspare-tiltakene har i praksis ingen effekt

Fagfolk: – Slik sparer du mest på strømregninga