Tønsbergs Blad: Over halvparten av strømforbruket i en vanlig norsk husholdning går til romoppvarming, ifølge tall fra Enova. Deretter følger varmtvann, belysning og teknisk utstyr, som blant annet matlaging, TV-titting og vasking. Det kan altså lønne seg å skru ned temperaturen inne.
– For hver grad du senker temperaturen hjemme, reduserer du forbruket og kostnaden med cirka fem prosent, sier Edgeir Vårdal Aksnes, administrerende direktør i strømselskapet Tibber til Nettavisen.
Det gjelder imidlertid kun hvis du skrur ned temperaturen på alle varmekilder i hjemmet, eventuelt lukker dørene til rommene hvor du skrur ned temperaturen, påpeker han. Også Enova anbefaler å redusere innetemperaturen.
– Drastisk grep
At det kan være gunstig for strømregningen å skru ned temperaturen inne er det flere som har fått med seg, men enkelte tar sparegrepet et par hakk lenger enn det som anbefales.
– Vi har nylig foretatt en spørreundersøkelse som viser at mange går så langt som å skru av all oppvarming til enkelte rom i hjemmet, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.
Årsaken til at hele 61 prosent av de spurte gjør dette, er på grunn av høye strømpriser.
– Vi ser at det er en uro blant mange mennesker om hvordan vinteren blir med dagens strømpriser og problematikken knyttet til det, sier Brandeggen.
Elbil-eier tok seg til rette og stjal strøm i nabolaget
Han forstår at folk forsøker å spare penger der de kan, men er overrasket over hvor mange som svarer at de allerede i september har slått av varme i enkelte rom. Og er man ikke forsiktig, kan sparegrepet ende opp med å koste dyrt.
– Før man tar så drastiske skritt bør man sette seg inn i hvor vannrørene går i boligen, bak hvilke vegger og i hvilke rom, og i hvert fall sørge for lun temperatur der for å unngå frosne vannrør når kulda kommer, sier Brandeggen.
Det anbefales å holde jevn temperatur på over ti grader i rom med tilknytning til vannrør. Er det snakk om et lite rom, kan en liten ovn klare det.
– Små ovner stående jevnt på rundt om i huset er bedre enn å ha en stor som skal varme opp flere rom, sier han.
Skal ikke mye til
Ytterste konsekvens av å skru av oppvarmingen på denne måten er at vannrør sprekker når frosten melder seg.
– Dersom man bor i et hus der man har rom til overs, er det gjerne kort vei å tenke at det er en god spareløsning å skru av varmen til enkelte rom og bare lukke døra. Men det er svært få som egentlig har oversikt over hvor vannrørene i huset deres går, sier Brandeggen.
Vannskader oppstår oftere enn innbrudd og brannskader, og statistisk blir det meldt inn én vannskade hvert åttende minutt til forsikringsselskapene, viser tall fra Finans Norge. Nå frykter Brandeggen rekordmange frostskader i vinter.
Nå kan det bli forbudt med ladestasjoner uten kortterminal
– Det skal ikke mye til å få vannskader i rør når frosten kommer dersom de står bak vegger i et rom som allerede er iskaldt og vannet først står stille en periode – som for eksempel at en drar på hytta en helg, sier han.
I verste fall kan det være uaktsomt å slå av varme i rom med vannrør hvis det oppstår en frostskade som kunne vært unngått. Dette kan føre til en avkorting i erstatningen fra forsikringsselskapet.
Brandeggen minner også om at overflatene i et uoppvarmet rom blir kalde, og sammen med fukt kan det skape kondens som igjen kan føre til muggsopp og dårlig inneklima.
Kan koste dyrt
Ifølge kommunikasjonssleder Thor Bjørn Omnes i Lede finnes det ingen tall på hvor mange som gjør dette sparegrepet.
– Så lenge det kommer strøm til måleren deres, ser ikke vi nøyaktig hva folk gjør i hjemmene sine, sier Omnes.
Det samme gjelder om en skrur av all strømmen til for eksempel hytta som ikke er i bruk, noe Omnes bekrefter at er vanlig så lenge det ikke er vann i rørene.
– Det er viktig at dette gjøres riktig, ellers kan det koste deg dyrt, sier han.
Faktisk har Færder kommune lagt ut en påminnelse til hytteeiere i området om å huske å tømme hytta for vann før en eventuelt skrur av strømmen for vinteren.
De minner om at det ikke holder å stenge hovedstoppekranen, som gjerne er plassert på bad eller vaskerom og som alltid skal stenges når en drar fra hytta, og understreker at det er en helt annen prosess å forberede hytta for å stå uten varme om vinteren. Er hytta bygget i samme standard som en helårsbolig anbefales det å bruke rørlegger for å tømme hele anlegget for vann.