Tvedestrandsposten: - For en vanlig husholdning er det ikke uvanlig at 50-70 prosent av strømforbruket går til oppvarming, sier Morten Storm.

- Det varierer selvsagt. I moderne hus er det langt mindre, og i gamle laftede tømmer hus er det langt mer, legger han til.

Med andre ord er det mye å spare på å ha et godt isolert hus. Det man ofte tenker på når det gjelder isolering er dyre og omfattende operasjoner, det vil si å sette inn nye vinduer, og isolere vegger og tak.

- Men det er ikke alltid det hjelper så mye. Ofte gjør folk det mer omfattende og vanskeligere enn nødvendig, sier Morten Storm.

Billig isolering

Morten Storm er takstmann. Et av verktøyene han benytter i jobben sin er et termokamera, det vil si et ekstremt følsomt infrarødt kamera som måler temperaturer.

Så følsomt er det at når Morten legger hånda si inntil en kald murvegg og tar den vekk igjen, så viser kameraet varmen håndavtrykket avga på veggen i flere minutter etterpå.

Kameraet har en har masse bruksområdet. Brannvesenet benytter det for å se hvor varmen er sterkest, redningsmannskaper benytter det til å lete etter folk i sjøen, og sykehus benytter det for å lokalisere betennelser. Morten benytter det blant annet til å se hvor et hus har varmetap.

- Det jeg ofte ser når jeg benytter termokameraet, er at de største varmetapene er rundt dør- og vinduslister. Hvis man tar vekk listene, og fyller på med skum i mellomrommene og fuger litt, så kvitter man seg ofte med mye av varmetapet, sier han.

- Det er en veldig rimelig måte å isolere på, legger han til.

Mange bruksområder

Termografi fungerer best innendørs. Når Morten bruker kameraet på jobb har han med seg ei vifte for å skape undertrykk. Da driver han lufta ut av huset, og ser raskt hvor varmetapet er størst, og dermed hvor det er mest effektivt å sette inn tiltak. Han kan også oppdage skjulte fuktskader.

Kameraet kan også brukes til mye annet nyttig for en huseier. For eksempel vil det vise hvor stenderne går, eller hvor i gulvet varmekablene ligger. Mistenker man en dårlig kurs i det elektriske anlegget, kan kameraet ikke bare avsløre om det er tilfelle, men også fortelle hvilken kurs det er.

Lekk som ei sil

At man har et nyere hus er for øvrig ingen garanti mot stort varmetap. Morten forteller at han nylig var i et nyere hus i utkanten av Tvedestrand, der de ikke klarte å få opp temperaturen, og vannet frøs ved minus 15 grader.

- Etter å ha gått igjennom med termokameraet var det bare å konstatere at huset lakk som ei sil, sier han.