Eier du en smart smart-hub for strømstyring, en høyttaler eller kanskje en smart-TV? Da har du kanskje opplevd at utstyret har gått ut av tiden fordi produsenten ikke oppdaterer programvaren for de eldre modellene. Men det kan det bli slutt på for regjeringen har lagt fram et lovforslag som krever at produsentene må oppdatere program- og maskinvare i inntil fem år. Dermed får utstyret ditt lengre liv.

– Med de endringene vi nå foreslår i forbrukerkjøpsloven vil forbrukeren ha krav på oppdateringer, slik at både maskinvare og programvare skal holde i minst fem år, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding fra Justis- og beredskapsdepartementet.

I lovforslaget skal selgeren sikre at forbrukeren får informasjon om og får levert oppdateringer som er nødvendige for at produktet fortsetter å være i samsvar med lovens krav til varen. Ved mangler vil du som forbruker i flere tilfeller ha krav på prisavslag eller heving av kjøpet.

– En annen god nyhet er at vi utvider perioden der selger har ansvaret for å bevise at et produkt ikke har mangler fra seks måneder til to år. Det betyr at dersom nettbrettet ditt slutter å virke som det skal, så er det butikken som har ansvaret for å bevise at årsaken til dette skyldes noe du har gjort, sier Mehl..

Forslagene styrker forbrukeren og gjør loven mer moderne og tilpasset den teknologiske utviklingen, mener regjeringen.