Den franske smarthusleverandøren Netatmo har nylig kommet med en ny smartkontroller, akkurat i tide for sommervarmen: Smart AC Controller, som snakker med alle varmepumper og klimaanlegg som styres med en infrarød fjernkontroll med en skjerm som viser innstillingene.

Enheten kontrolleres ved hjelp av en egen app, i tillegg til stemmestyring via Google Home, Amazon Alexa og Apple Home.

Smart styring

Selve kontrolleren er en middels liten oval dings som må være innen synsvidde av utstyret den skal styre, i tillegg til at den trenger nettstrøm via et USB-adapter. Den måler 125 x 65 x 20 mm, og så lenge det er fri sikt kan den plasseres etter ditt eget ønske, fordi den stråler IR-lyset som snakker med varmepumpen eller klimaanlegget hele veien rundt.

I tillegg til fri IR-sikt mot enhetene og fast tilkobling til strøm, så er den også avhengig av Wi-Fi i boligen. Det er kommunikasjonskanalen mot programvaren, som Netatmo lover skal la seg installere på 10 minutter.

Når du bruker Netatmos gratis app Home + Control får du tilgang til funksjonen Eco-Assist, som gjør at lokasjonsdata kan styre om kjøling og varme skal skrus på eller av, alt etter om du er hjemme eller borte. I tillegg finnes det en planleggingsfunksjon som ved hjelp av kun fem spørsmål genererer en timeplan for når enhetene skal skues av og på. Denne planen kan overstyres hvor som helst fra, slik at om du kommer hjem på et annet tidspunkt enn vanlig, så kan du stille inn klimaet hjemme mens du fremdeles er på hjemvei.

Kontrolleren har innebygde sensorer for temperatur og luftfuktighet, som også kan gi deg bedre kontroll over inneklimaet. Om du ønsker enda smartere oppførsel av klimaanlegget, så har den innebygd støtte for Apple HomeKit, Google Home og Alexa. Det finnes også en app for Netatmo-produkter på Athom Homey-plattformen. I skrivende stund har ikke den støtte for Netatmo Smart AC Controller, men siden denne programvaren er skrevet og vedlikeholdt av Athom selv, så er det all grunn til å forvente at denne støtten kommer.

Ikke eneste alternativ

Det er opplagt at dette produktet ikke gjør noen som helst nytte for seg om klimaanlegget ditt bruker andre måter å kontrolleres på enn infrarødt. Nå er det imidlertid en lang rekke merker, særlig blant varmepumpene, som bruker akkurat denne måten å styres på. Det oppdager vi når vi kjører en kompatibilitetssjekk som Netatmo har lagd klar på sine nettsider: check.netatmo.com/no-no/

I en pressemelding Min energi har mottatt i e-post, opplyser selskapet at Netatmo Smart AC Controller er tilgjengelig nå, og har en veiledende pris på 1.279 kroner. Enheten kan kjøpes på netatmo.com, Power, Elkjøp, NetOnNet, Kjell & Co og Komplett.

Til sist skylder vi å gjøre oppmerksom på at dette produktet ikke er unikt på markedet. Den helt tilsvarende produktet Sensibo Sky gjør så vidt vi kan se akkurat det samme som det nye Netatmo-produktet, til en pris som i skrivende stund er fra cirka 900 kroner. Sensibo har vært litt lenger på markedet, og for denne finner vi app-støtte for Homey Pro, i tillegg til Apple, Google og Amazon taleassistener og smarthus-plattform.

Ett argument for å likevel velge Netatmos klimastyring til tross for den høyere prisen, er integrasjoner. Netatmo har flere forskjellige smarthusprodukter enn det Sensibo har, slik at du får flere funksjoner på én app her. Dette gjelder selvfølgelig både den selvstendige mobil-appen og støtten på plattformer som Homey. Hvor viktig dette er, overlater vi til hver enkelt å avgjøre.