Det er lett å se seg blind på avanserte strømstyringssystemer som holder øye med strømprisene og justerer husstandens strømforbrukere i takt med svingningene på kraftbørsen, eller store investeringer som å dekke husets tak med solcellepaneler for å produsere de verdifulle kilowattimene selv. Det er klart at disse eksemplene vil kunne redusere den månedlige strømregningen kraftig, men det er slett ikke nødvendig å starte der for å gjøre noe med strømforbruket og de tilhørende fakturaene.

Her er et praktisk eksempel fra virkeligheten, der resultatet er lett synlig og ikke til å misforstå.

Forbruk på autopilot

Utgangspunktet er en 15 år gammel leilighet, midt i byen. Oppvarming og varmtvann kommer fra fjernvarme, så da vil man kanskje tro at det ikke er stort å gjøre med regningen fra strømleverandøren. Det viste seg slett ikke å stemme.

I tillegg til to små bad med elektriske varmekabler, er strømforbrukerne de samme som i alle andre hjem: Komfyr, vaskemaskin, oppvaskmaskin, kaffetrakter, TV/stereoanlegg, belysning, noen datamaskiner og annen småelektronikk. Disse har fram til august 2022 blitt brukt fullstendig uten tanke på strømforbruket.

Så gjorde støyen rundt de høye energiprisene at selv denne husstanden ble interessert i å prøve ut mulige tiltak for å ikke bruke mer strøm enn strengt tatt nødvendig.

FORSKJELLEN: Tallene fra strømleverandøren de siste to årene er klar i sin tale. Høsten 2022 er forbruket betydelig lavere enn året før, der desember 2022 ligger 38 prosent under forbruket samme måned året før.

Tiltakene som ble tatt

Det er nesten litt flaut å fortelle om tiltakene som gav disse resultatene, Fordi de er så enkle, og selvsagt skulle vært innført forlengst, uavhengig av prisen på strømmen. Varmekablene ble dratt ned én grad på termostatene, noe som gjør at de sjelden slår inn, selv i de kaldeste periodene. De er nå innstilt på 21 grader i gulvet.

I tillegg kjører oppvaskmaskinen alltid på øko-program nå. Det gjør vaskemaskinen også, i tillegg til enkelte vasker på lavere temperaturer for finvask og enklere oppfriskning av klær. Øko-programmene bruker merkbart lenger tid til å gjøre seg ferdig enn de fulle programmene som ble brukt før, men likevel bruker maskinene mye mindre strøm. Det lønner seg å lese brukermanualen litt grundigere, der altså.

Det er klart at i en leilighet som ikke bruker strøm til oppvarming, så vil slike tiltak synes mye bedre på totalforbruket enn i en husstand som varmes opp med strøm. Men de faktiske reduksjonene målt i kilowatt-timer vil likevel være de samme: en gjennomsnittlig reduksjon i forbruket på drøye 235 kWh per måned høsten 2022. Med en snittpris på 3,03 kroner/kWh, gir det en gjennomsnittlig innsparing på 712,05 kroner før strømstøtte.

Det synes på strømregningen også, så nå har det gått sport i å bruke strøm litt smartere i denne leiligheten også!