(Nettavisen)

Er det noe vi har lært de siste par årene, så er det at strømmen har blitt dyr – og at strømprisene varierer noe voldsomt.

Midt oppi de nye strømprisene har også nettleien blitt endret slik at det er veldig dyrt å bruke for mye strøm på en gang.

Les også: Nettleie-sjokk for Tesla-eier: – Bedre å ta dieselbil

Dette har ført til at stadig flere leter etter måter å både spare, men også flytte, strømforbruket sitt. Smartstyring av elbil og wifi-styrte panelovner har vært en billig løsning inn i strømsparingens verden, men dette er bare en del av forbruket.

Og nå kommer det gode nyheter fra det tradisjonsrike selskapet Elko. De kan melde at en oppgradering til deres smarthus-system Elko Smart nå kvalifiserer til støtte fra Enova. Det skjer ved at styringssystemet kobles rett til størmprisdata fra Nordpool.

I praksis betyr det at du får dekket 35 prosent av installasjonskostnaden for smarthusløsning.

Fokuserer på flyttbart strømforbruk

Elkos smarthussystem er i utgangspunktet en ganske omfattende løsning, med en lang rekke sensorer og styringsmekanismer, men Elko trekker spesielt fram to løsninger som et viktig utgangspunkt for å komme i gang:

  • Varmtvann
  • Varmekabler

Begge deler er en type strømforbruk der nytten og selve strømforbruket ikke nødvendigvis kommer på samme tidspunkt.

Det går for eksempel forholdsvis lang tid fra man skrur på varmekabler, til gulvet blir varmt. Samtidig er gulvet varmt lenge etter at kablene er skrudd av.

For varmtvannstanken skjer derimot oppvarmingen etter at dusjen er gjennomført.

– Mange dusjer på morgenen, og da er strømprisen gjerne høy. Men varmtvannstanken trenger jo ikke varmes opp igjen før lenger ut på dagen når prisen per kWh har falt, sier Stein Eide, spesialist på smarte hjem i Elko.

Når nå styringssystemet for smarthuset oppgraderes med integrert tilkobling til strømprisene rett fra NordPool, vil systemet både kunne styre strømmen basert på når du er hjemme, og når det er billigst. Dette vil være helt uavhengig av hvilken strømleverandør du benytter.

Flere sensorer i sikringsskapet

Elko opplyser at noe av det som er spesielt med deres system, er at det installeres sensorer på hver enkelt kurs i sikringsskapet («SmartTags»).

Dette gjør at strømstyringen i større grad kan ta smarte valg for å ikke bare spare og flytte strømforbruket, men også hindre at for mye strøm brukes samtidig.

– Med denne løsningen får du verdifull innsikt i hvor du faktisk forbruker mest strøm. Det gir det beste grunnlaget for å sette opp strømbesparende automasjoner, eller ta smartere valg basert på innsikten du får fra systemet, forklarer Eide.

For eksempel kan systemet sørge for at varmekablene skrus av når du skrur på induksjonstoppen på kjøkkenet, som ofte er den tingen i huset som trekker mest strøm.

Så hvor mye koster det?

Det store spørsmålet er selvsagt hvor mye det hele koster. I motsetning til å bytte ut panelovner med wifi-løsninger, krever mer omfattende smarthusløsninger at installasjonen gjøres av godkjent fagpersonell. Det er dessuten et krav for å få støtte fra Enova.

Elko tilbyr ikke salg av tjenesten direkte til kunder, men via lokale elektrikere. De antyder derimot at man med en startpakke med sensorer i sikringsskapet, og smartstyring av varmtvann og et rom med varmekabler vil ende opp med en regning på rundt 10.000 kroner. Av dette dekker altså Enova 35 prosent.