Torsdag faller strømprisen i Sør-Norge til en snittpris på 23 øre per kWh, noe som er den laveste prisen hittil i år.

På det billigste koster strømmen mindre enn ett øre kilowattimen i hele Norge.

Det skriver E24 , som viser til foreløpige tall fra strømbørsen Nord Pool.

Rimelig

I Sørøst- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 23,2 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 62,9 øre.

Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Torsdagens snittpris per kWh er 29,7 øre lavere enn onsdag og 79,9 øre lavere enn samme dag året før.

Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, og støtten regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Dersom snittprisen i Sørøst- og Vest-Norge for hele oktober endte på 23,2 øre, ville det altså ikke blitt utbetalt strømstøtte.

Dyrest på morgenen

Maksprisen torsdag på 62,9 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 1,0025 kroner lavere enn onsdag og 50,02 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst- og Vest-Norge vært 99,2 øre.

Gudbrandsdal Energi: – Du må forberede deg på spotpriser på 8-9 kroner gjennom vinteren

Minsteprisen blir på 0,07 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

Prisene som legges fram av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.

Mye vind gir kraftig fall

Også onsdag hadde strømprisene vært gjennom et prisras. Snittprisen på strøm onsdag være på rundt 53 øre per kilowattime i Sørøst- og Vest-Norge. Det er den laveste prisen siden slutten av mai.

Maksprisen på strøm vil onsdag være på 1,62 kroner.

Ikke siden mai har prisene vært så lave i Sør- og Vest-Norge. Søndag lå maksprisen på 3,73 kroner, og mandag var den 3,72 kroner.

Prisras: Sjekk hvordan strømprisene blir i morgen

Prisfallet skyldes først og fremst mye vind i Norden, sier strømanalytiker Tor Reier Lilleholt i selskapet Volue Insight.

– De neste dagene er det forventet tre ganger så mye vind som normalt, sier Lilleholt til NTB.

I tillegg vil tilsiget til kraftmagasiner og elvekraftverk øke med rundt 200 prosent som følge av de store nedbørsmengdene som er ventet de neste dagene.

Også tyske priser har vært med på å dra prisene i Norden nedover de siste dagene.

– Midt på dagen ligger strømprisen i Tyskland ned mot null, på grunn av mye sol og vind. Men gjennomsnittsprisene i Tyskland er fortsatt høyere enn her, sier Lilleholt.