– Det er mange små tiltak du kan gjøre, og om du investerer litt får du som regel veldig mye igjen, sier rørlegger Øivind Lystad i rørleggkjeden Bademiljø.
Her er rørlegger Lystads tips til sparetiltak.
Se vannforbruket i sanntid
Bruk av varmt tappevann er normalt den største posten i energibudsjettet, ifølge Enova. Sparedusj-er et smart og ukomplisert tiltak som reduserer strømbruk. Det finnes også dusjhoder som viser deg sanntidsdata over hvor mye vann du bruker - på selve dusjhodet. Oras Hydractiva, for eksempel, kobles opp mot Wifi-en din og drives av vannkraft, så her er det ikke behov for batteri.
Ikke rør!
Berøringsfritt blandebatteri bidrar til at du bruker mindre vann. Det finnes også blandebatteri som gjør at du kan følge med på temperatur og vannforbruk via app. Det kan vi si er en hands on tilnærming til vannsparing. Andre fordeler er at det er barnesikkert og sprer mindre bakterier.
Bruk mindre vann i toalettet
EU har over år jobbet for en standard for mye vann et toalett skal bruke ved spyling av toaletter. Det gir lite mening å bruke et halvt vannverk når du spyler. Flere av dagens toaletter er laget slik at de krever mindre vann enn sine tilårskomne porselenskolleger. Noen av dem har også antibakterielle materialer som skal holde det renere.
Oppgrader til smart varmtvannbereder
Har du en eldre varmtvannsbereder, kan det lønne seg å bytte den ut, med en nyere og smartere modell. Enova anbefaler smart varmtvannsbereder som styres av innebygget eller leverandørens nettbaserte automatikk. Berederen skal styres til de tider på døgnet det er lavest strømpris. Du kan også få inntil 5 000 kroner i støtte for å kjøpe dette. I tillegg kan du få dekket inntil 35 prosent av dokumentert utgift til innkjøp av smartsystem for boliger, maks 10 000 kroner. Les mer om systemet som hjelper deg med å bruke strøm når den er billigst her
Vannbåren varme
Vannbåren gulvvarme er i hovedsak varmt vann som sirkulerer i vannrør i gulvene, og er et godt alternativ til varmekabler. De skal ifølge Bademiljø også holde lengre enn varmekabler, de anslår en levetid på 50 til 80 år. Du kan også velge hvilken energikilde du vil bruke til å varme opp vannet som sendes ut i vannrørene: Varmpepumpe, fjernvarme, pellets eller elektrisitet. Du kan bytte kilde dersom den du velger, ikke lenger er økonomisk. Gulvvarmen kan døgnstyres med app fra mobiltelefonen. Enova gir inntil 10 000 kroner i støtte til installering av vannbåren varme.
