Vestviken24.no: Firmaet er Envo AS, og de driver med energioptimalisering.
– Vi så tidlig at det var et markedet for dette. Og nå er vi der – på grunn av strømprisene – hvor energioptimalisering er mer aktuelt enn noensinne. Vi er fullt klar over at vi kommer til å få mange konkurrenter framover, men de har vi ti års forsprang på, sier daglig leder, styreleder og eier av Envo AS, Roy Gausaker.
Enkelt forklart så er energioptimalisering å ha kontroll på og regulere energiforbruket sitt etter både behov og energipriser.
– Det siste drøye året har vi virkelig sett effekten av å ha kontroll og oversikt på for eksempel strømforbruket. For vår del, så har pågangen av nye kunder vært veldig stor de siste månedene.
Radikal endring i energiprisene
I ti år har altså Envo jobbet tålmodig med å utvikle sine løsninger. Tålmodighet har vært viktig, for energiprisene har for mange ligget på et nivå som har gjort at de ikke har tenkt på å ta grep. Det har nå endret seg.
– Går vi tilbake til 2020, lønte det seg ikke å gjøre grep med strømmen. Da var energiprisen i snitt 16 øre for Tønsberg. I 2021 økte dette til 87 øre. Og nå, på årets åtte første måneder er snittprisen på energi, eller strøm om du vil, 211 øre. På åtte måneder i år er energiprisen over doblet fra 2021, som igjen var mangedoblet fra 2020. Det gjør at det er kjempeviktig å ha kontroll på energiforbruket ditt, sier Roy Gausaker, og legger fram de gjennomsnittlige energiprisene pluss nettleien siden.
- 2020: Energiprisen 16 øre. Nettleien 47 øre. Totalt 63 øre i snitt.
- 2021: Energiprisen 87 øre. Nettleien 48 øre. Totalt 136 øre i snitt.
- 2022: Energiprisen til og med august 211 øre. Nettleien 39 øre. Totalt 250 øre i snitt.
– Tidligere var energikostnadene våre kun en liten del av totalkostnaden. Det har radikalt forandret seg det siste året. Konsekvensen er dessverre at flere bedrifter vil gå over ende. Vi har sett noen tilfeller allerede, sier Gausaker.
På Barkåker er Roy i ferd med å skape nok en suksess: – Jeg liker å utvikle
Ved siden av å kartlegge, måle og overvåke all energiforbruk i et bygg med sitt system, så utvikler Envo også smarte løsninger som bidrar til systematisering og automatisering av energibesparende tiltak.
– En ting er vann og lys, det må være der. Men, det andre? Kommer oppvarmingen fra en varmepumpe eller en elkjele? Hva lønner det seg å bruke. Ved å ha kontroll på energiforbruket, kan velge den riktig kilden for ditt bygg. Andre ting det er nyttig å ha kontroll på er klimaanlegg og gatevarme.
Roy Gausaker anslår at Envo, etter en analyse, med enkle grep kan gi sine kunder en energibesparing på 10 til 20 prosent kun å slå av det man ikke trenger ha på.
Jobber med mange dagligvarebutikker
Blant Envos kunder er 700 dagligvarebutikker. For disse er det essensielt å ha kontroll på forbruket, skal vi tro Gausaker.
– Nye bygg i dag bruker mellom 70 og 110 kilowattimer per kvadratmeter årlig. En dagligvarebutikk bruker mye, mye mer. Vi snakker fire til seks gangen mer. De største butikkene som ikke har gjort tiltak med energi bruker forferdelig mye mer, sier han.
Envo har gode tall på dette gjennom sitt samarbeid med dagligvarebutikker.
– Kiwi-kjeden har vi jobbet med i åtte år. De har oppgradert løsningene i 300 butikker for å få energikostnadene ned. Disse butikkene driftes nå optimalt energimessig ved hjelp av oss, sier Gausaker.
For dagligvarebutikkene er det spesielt kjøl og frys som er de store energislukkerne. Dette er derfor et område hvor butikkene har vært opptatt av å få kontroll.
– Det er mange nå som oppdaterer til moderne løsninger, og med det kan de faktisk få ned energikostnadene sine med så mye som 40 prosent. Da snakker vi en betydelig reduksjon, sier Gausaker.
Dagligvarebutikkene har derimot en fordel energiforbruket til kjøl og frys.
– De har mulighet til å utnytte overskuddsenergien fra frys og kjøl til å varme opp butikken. Mange dagligvarebutikker har vært lure og tatt dette grepet. En fin form for gjenbruk, sier Envos daglige leder.
Lisa blir sjef for 800 ansatte i Horten: – Jeg er både stolt og glad for den tilliten jeg har fått
Samarbeid med kraftselskapene
Envo holder til i Wirgenes vei 1, også kalt W1, på Barkåker. Bygning ble i sin tid bygget for Visma, som siden har flyttet til Wirgenes vei 19. Da de flyttet ble W1 totalrenoverte teknisk, og en gjenstand for testing av Envos løsninger.
– Vi har eksperimentert en del her gjennom årene. Totalt har vi fått ned energiforbruket på bygget her med 65 prosent. I tillegg har vi fått veldig mange svar om det vi har utviklet, sier Roy Gausaker, som for øvrig eier både W1 og Visma-bygget i nummer 19 sammen med sin kone.
Envo og deres løsninger for energioptimalisering er godt kjent i Vestfold. Ifølge Gausaker er Envo involvert i mange nye bygg som settes opp i Vestfold. Men, det er ikke bare næringsbygg de jobber med. Også energiselskapene har Envo et samarbeid med.
– Vår løsning er bra for å få ned energiforbruket med tanke på overforbruket av strøm og mangelen på nok strøm i samfunnet. Det er fordi vårt system har en automatikkmodul, som ser på flytting av energi – eller avlastning energinettet om du vil bruke den formuleringen, sier Envos daglige leder, og forklarer nærmere:
– I bygg som vi kontroller har kraftselskapene mulighet til å ta ut energi som på det aktuelle tidspunktet ikke må brukes av bygget. Til eksempel, det er vanskelig for næringsbygg å gi fra seg energi som brukes til produksjon, men gatevarmen utenfor bygget og elbil-lading – den energien kan gis bort hvis kraftselskapet har utfordringer med å ha nok energi.
Han har også et annet eksempel på hvordan energireguleringen kan gjøres for å redusere kostnadene.
– Det er regulering av energibruken ved elbillading. Ansatte i en bedrift smeller ofte i elbilladeren når de kommer på jobb. Vi kan programmere inn en begrensing i ladekapasiteten under de periodene strømmen er dyrest, og heller spre ladekapasiteten utover dagen. Alle skjønner at å ha maks utnyttelse når det er best priser er fornuftig. Når arbeidsdagen er over har de ansatte oppladet bil, uten at det har kostet bedriften mer enn nødvendig.
Storbedriften har tredoblet strømutgiftene: – Ganske dramatisk
Tre råd
Roy Gausaker tror ikke vi kommer til å se noen bedring i strømprisene med det første. Og siden strømstøtten kun er for private husholdninger, mener han at næringsdrivende bør ta grep for sine bygg.
– Egentlig må de. Mine tre tips er: 1) Få oversikt over forbruket. 2) Finn ut hva som skal til for å redusere forbruket. 3) Hva koster det å ta grep? Er det verdt det, sier han.
Envos løsninger er kun for næringsbygg, men Roy Gausaker har også noen tips for privatboliger.
– Sett ned varmen i rom som ikke brukes. Og skru av lyset i rom du ikke oppholder deg i.