(Hamar Arbeiderblad) Den kommende vinteren med varslede høye strømpriser har ført til at mange nordmenn har begynt å forberede seg i god tid.

– Det er en helt annen bevissthet hos kundene våre rundt energimerking og energivennlige produkter enn tidligere, og denne trenden ser ut til å fortsette, sier nordisk PR- og kommunikasjonsrådgiver Monica Iren Fasting i Power til Romerikes Blad.

Gjennom forrige vinter, skal kjeden ha doblet salget av varmepumper.

De skal også ha opplevd en voldsom økning i salget av ulike smart hjem-produkter som smarte plugger med energimonitorering – som viser forbruket i en app – smarte varmestyringsprodukter som termostater og fjernkontroller til varmepumper og panelovner, samt bærbare strømstasjoner.

– Vi forventer at salget vil øke videre på disse varegruppene i høst, siden vi er mer rustet i år sammenlignet med fjoråret – da etterspørselen plutselig eksploderte og overgikk tilbudet, sier hun.

– Men ettersom det er færre oppussingsprosjekter rundt om i norske hjem nå på grunn av økte renter og så videre, er det naturlig å anslå at lavkostprodukter som smarte plugger vil være det som vokser mest innenfor denne kategorien, fortsetter Fasting.

– Kan halvere strømforbruket

Hun påpeker at du ved å velge de mest energivennlige modellene av diverse hvitevarer kan spare mange tusen kroner i løpet av året.

– Du tjener forholdsvis raskt inn den summen du betaler for en litt mer påkostet modell med de strømprisene vi har hatt de siste årene. Eksempelvis vil en tørketrommel med god energimerking mer enn halvere strømforbruket, presiserer Fasting, og legger til:

– Vi anbefaler derfor kundene å sjekke både energimerking og estimert årsforbruk nøye om de skal investere i ny teknologi.

(Saken fortsetter under bildet)

Et annet poeng som trekkes fram er muligheten til å skru ulike enheter av og på fra mobilen ved hjelp av smarthjem-teknologi, slik at du i større grad vil kunne bruke strøm i de timene på døgnet hvor spotprisen er på sitt laveste.

For eksempel ved at du varmer opp boligen med panelovn fra klokka 11 til 15 på vinterstid, når strømmen ofte er langt billigere enn om du varmer opp boligen fra du kommer hjem i rushtiden.

Utgjorde en femtedel av omsetningen

Elektroimportøren, en annen av landets største aktører innen elektronikk og elektriske produkter, skriver i en pressemelding at de hadde en omsetningsvekst på hele 9,5 prosent i 2022, som de i stor grad ser i sammenheng med den økende etterspørselen etter energispareprodukter.

Denne varegruppen utgjorde hele 20 prosent av kjedens totalomsetning på 1,6 milliarder kroner i fjor.

– Det ser ut til at stadig flere nordmenn nå søker alternative løsninger for å spare strøm og forbedre sine hjem, i stedet for å senke temperaturen i boligen, skriver Elektroimportøren i pressemeldingen.

Administrerende direktør Andreas Niss anslår at energispareprodukter og tjenester kan utgjøre 50 prosent av selskapets omsetning innen de neste fem årene.

Flere gjør husene sine smarte

Anders Ringen, kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp, forklarer at også de ser at kundene er mer opptatt av gjøre husene sine smarte, slik at de ikke bruker mer strøm enn nødvendig.

– De mest populære produktene hos oss akkurat nå styringsenheter til panelovner og gamle varmepumper. Det er også mange som bytter ut de gamle varmekildene med nye, smarte og bedre varmekilder, forteller han.

(Saken fortsetter under bildet)

Hvor mye du kan spare ved å bytte til en varmepumpe, varierer ut ifra boligens alder og størrelse, samt hva slags varmepumpe du kjøper.

På nettsiden varmepumpe.no, finnes det en kalkulator som kan gi deg et estimert beløp på hvor mye du vil kunne spare i løpet av et år og i løpet av varmepumpens forventede levetid, basert på hvilken strømsone du befinner deg i, hva slags boligtype du har, samt størrelsen og alderen på boligen.

– En gjennomsnittlig enebolig på 160 kvadratmeter i Lillestrøm kommune med et normalt strømforbruk og isolasjonsgrad, kan spare rundt 7.000 kroner i året på å installere en luft-luft-varmepumpe med de strømprisene vi har hatt det siste året, sier kommunikasjonsansvarlig for nettsiden, Kim Arne Hammerstad, til RB.

– Dette innebærer at en investering på 25.000 kroner vil være innspart etter bare tre og et halvt år, legger han til.

(Saken fortsetter under bildet)

– Historisk sett vært bortskjemte

Etter at strømprisene steg voldsomt høsten 2021, har de ifølge Hammerstad merket en solid oppgang av henvendelser til tjenesten.

I perioder skal interessen etter varmepumper ha vært så stor at flere av partnerne deres slet med å håndtere den.

– Det tror vi henger sammen med at nordmenn historisk har vært bortskjemte med billig strøm. Vi ser at det å installere energieffektiviserende tiltak som eksempelvis varmepumper virkelig er på moten i Norge nå.

– Vi har dessuten sett en perfekt storm i markedet som har sammenfalt med den store boomen av varmepumper de siste årene. Teknologien har blitt såpass moden at varmepumpene selges stadig billigere, samtidig som at strømprisene har skutt i været. Det gjør at investeringen bruker langt kortere tid på å spare seg inn nå sammenlignet med bare noen få år siden, påpeker han.