TELEMARKSAVISA: Industrikonsernet Enrx, som holder til i Skien, skal levere induksjonsteknologi som gjør dette mulig. De har fått en prestisjeordre verdt 150 millioner kroner.

Det opplyser Enrx i en pressemelding.

Det nye selskapet ENRX, som ble lansert i slutten av mars i år, er en sammenslåing av EFD Induction og IPT Technology som er eksperter på induksjonslading og trådløs kraftoverføring. ENRX, som eies av Arendals Fossekompani (AFK), har sitt hovedkontor i Skien.

Det er på den nye State Route 516, i nærheten av Disney World i Florida at Central Florida Expressway Authority (CFX) og ASPIRE Engineering Research Center ved Utah State University vil teste en løsning for lading under kjøring. Den nye firefelts motorveien, som forventes å åpne for trafikk i 2025, vil ha et trådløst ladesystem installert i ett kjørefelt.

Mindre rekkeviddeangst

– Ved å lade elbilen mens man kjører blir det mindre rekkeviddeangst og færre ladestopp, sier konsernsjef i ENRX, Bjørn Eldar Petersen.

ENRX har tegnet en kontrakt verdt 150 millioner kroner med Central Florida Expressway Authority og ASPIRE Engineering Research Center.

I konkurransen om oppdraget var ENRX’ unike ladeløsning den eneste som kunne tilby enkel variabel ladeeffekt fra 50-200 kW basert på kjøretøyets behov og design av mot-takerenheten. Det var også den eneste som kunne håndtere forskjellig avstand mellom veibanen og undersiden av kjøretøyet, og den eneste tekniske løsningen som kunne støtte både dynamisk (mens bilen kjører) og statisk (mens bilen står stille) lading.

– Oppdraget er en anerkjennelse av at ENRX er den globale teknologilederen på dette området, sier konsernsjef Petersen.

– Vår lange erfaring og ekspertise på induksjon gjør at vi kan levere lading på 200 kW selv ved høye hastigheter. Ingen andre har i dag teknologi til å tilby noe tilsvarende.

Skal vare i flere tiår

Når det er installert, er ladesystemet nærmest vedlikeholdsfritt. Det bygges for å vare i flere tiår fremover, så det er viktig at det vil kunne brukes av fremtidige systemer.

Som en del av prosjektet inngår også en 80-meters testbane som skal installeres hos ASPIRE i Utah. Banen skal brukes av SAE International, en organisasjon som blant annet utvikler tekniske standarder for transportindustrien, i deres arbeid med å utvikle en global standard for denne type teknologi.