Trønder-Avisa: – Jeg tipper at det er for at det er kaldt, sier Paul Magnus Kolstad inn i telefonen han har på øret.
Konstad er daglig leder i Trønderservice. Fra kontoret i Steinkjer leverer de varmepumper til hele norddelen av fylket. Etter at kuldegradene for alvor satte inn forrige uke, har det vært travle dager.
– Det koker på telefonen. Når det blir så kaldt som nå stopper mange av de gamle varmepumpene, forklarer Kolstad.
Viftehastigheten
Tirsdag er han og kollega Svein Gunnar Storstad ute for å installere en varmepumpe i Sørlia i Steinkjer. Gradestokken viser 14 minusgrader, men de to karene er godt kledd for å holde varmen.
– En venner seg til temperaturen, sier Kolstad blidt.
Da er det verre for de mange varmepumpene installert i norske hjem. I tillegg til å installere nye, har Trønderservice også måttet bytte ut en god del pumper etter at kulden virkelig satte inn.
– Hvor mange minusgrader den tåler er veldig varierende ut ifra hvilken varmepumpe man har, forteller Kolstad.
Den mest kaldtålige varmepumpen som Trønderservice selger, Icebreaker Premium, tåler ned til 35 minusgrader. De billigere, og de litt eldre modellene, er ikke like godt tilpasset nordiske forhold. De kan i verste fall stoppe å fungere på 10 eller 15 minusgrader.
Is i pumpa
Montøren har flere råd for de som sliter med å få pumpa til å yte maksimalt i kulden.
– Et tips er å skru opp viftehastigheten på innedelen. Noen skrur hastigheten ned og temperaturen opp, så hører de ikke varmepumpa like godt, sier Kolstad og forklarer samtidig resultatet:
– Da blir lufta varm akkurat rundt pumpa, men det blir ikke så mye varmluft ellers i rommet.
Kolstad forteller at det kan også være en god investering å følge med på utedelen av pumpa på vinterstid. Det gjelder spesielt om det er veldig kaldt over lengre tid.
– Det kommer en del vann av utedelen og da bygger det seg opp is. Om det er kaldt over en kortere periode rekker isen å forsvinne, men etter flere uker med sprengkulde vil isen gå opp i pumpa og opp i vifta, sier Kolstad.
I verste fall kan dette føre til at vifta stryker med og at varmepumpa må byttes. Samtidig understreker Kolstad at litt is hengende ned fra pumpas utedel sjeldent gjør skade på mekanikken.
Se flere råd fra montøren lenger ned i saken.
Luft til vann
I boligen i Sørlia sitter Åse (67) og Omar Ingimundar (67) og fyrer med bjørkeved. I første etasje går elektriker og montører ut og inn for å installere ny varmepumpe der det en gang var sentralfyring.
– Det ble feil dag. I dag er det den kaldeste dagen, med den dyreste strømmen, sukker Åse Ingimundar. Det var viktig for paret at jobben var klar til jul og at arbeidet ikke skulle foregå over for langt tid.
– Det er luft-til-vann varmepumpe, forklarer Kolstad og viser rørene som går fra varmepumpa, under terrassebordene og inn gjennom husveggen.
Som alle andre varmepumper tar også denne varmen fra lufta, men i stedet for å varme opp lufta i boligen varmer den i stedet vann til vannbåren varme.
– Det er en oppgradering av huset som er ganske vesentlig. Vi ville ha moderne og fremtidsrettet teknologi. Dette er en investering i huset, sier Omar Ingimundar.
– Vi tjener ikke dette inn igjen, det må i så fall bli neste generasjon, men det har en innvirkning på verdien av huset, konstaterer han.
Ekteparet forteller at de fikk tilbudet om varmepumpe i slutten av november, og bestemte seg en uke før montørene var på plass. De forventer seg en regning på over 200.000 kroner når arbeidet er utført.
– Jo kaldere, jo dårligere
Travel dager er det også for Bjørn Odin Vist. Skogningen leder avdelingen energi i Elman Innherred og forteller at han tar imot mellom 60 og 70 telefoner om dagen fra kunder som ønsker å kjøpe eller vil ha hjelp med sin varmepumpe.
Han mener det er viktig at kundene allerede på salgstidspunktet vet hva de kan forvente av sin varmepumpe etter at temperaturen faller.
– Jo kaldere, jo dårligere blir effekten. Uansett merke så måles effekten på sju plussgrader. En varmepumpe med en effekt på sju kilowattimer har en effekt på fire når temperaturen er minus 15 grader, forklarer Vist som mener dette er viktig informasjon å gi til kundene i forkant av et salg.
At det er rett dimensjonert varmepumpe, på rett plass, har også mye å si for hvor godt den varmer når det blir ordentlig kaldt.
Både han og Kolstad i Trønderservice forteller at det er mye kunden kan gjøre selv for å optimalisere effekten i varmepumpa som allerede henger på veggen.
Å rengjøre filteret og støvsuge innsiden av pumpa er et viktig tiltak. Et annet er å ha jevnlig service på varmepumpa.
– En merker det ekstra godt om en ikke har hatt service når en skulle, poengterer Kolstad. Trønderservice anbefaler at alle varmepumper ses til av profesjonelle annethvert år.
Fjernkontrollen
Vist har et siste tips. Han og kollegene i Elman har nemlig flere oppdrag i uka som viser seg å rett og slett være brukerfeil.
– Ta en liten sjekk av fjernkontrollen for å se at den står innstilt riktige verdier, sier han og ber spesielt kundene ta en ekstra titt på hvilken driftsmodus varmepumpa står innstilt på.
– Der er det nemlig noen som trykker litt feil. Men er man usikker, er det lov å ringe og spørre, avslutter han.
Etter fem dager måtte Jørn nappe ut ledningen: – Jeg turte ikke mer