Minenergi.no skrev nylig at Enova betaler 35 prosent av prisen opptil 10 000 kroner dersom du kjøper såkalt smart strømstyring. Betingelsene er at du skal kunne styre strømforbruket til tidspunkt på døgnet der strømmen er billigst. Flyttbart forbruk, kaller Enova dette.

Lys og komfyr er eksempel på apparater som er lite egnet til å styre til bestemte tider av døgnet, og kvalifiserer følgelig ikke til penger fra Enova. Men noen slike produkter kan potensielt hjelpe deg med å redusere strømforbruket. Økt komfort - og moro - får du også.

Styreinstruks

Møbelkjeden har forsøkt å smartifisere en rekke produkter. Skal du spare strøm, kan elektriske rullegardiner som kan styres fra mobilen være med på å både slippe inn og holde uten solen. Det vil si at du kan senke rullgardinen til faste tidspunkt på sommeren slik at huset for eksempel ikke kjennes som bakeovn når du kommer hjem. Du må ha Ikea Home Smart-app og gateway for denne funksjonen. Du kan også styre gardinen med stemmen. Og til sist: Gardinene kommer i plissert og flat variant og i fargene hvitt eller grått. Du kan også velge mellom lystette varianter og gardiner som filtrerer lys. Priser fra 1 595 kroner. Det finnes også andre varianter av samme teknologi.

Se lyset!

Mange har fått med seg de ulike lyskildene og lampene til Philips Hue. Med dette systemet kan du dimme og sette fargetone og stemning i for eksempel stua med mobilen. Philips har en smartboks, som gjør at du kan styre og tidsinnstille flere funksjoner, men de er også kompatible med en rekke andre smarthus-systemer slik at du kan koble sammen flere funksjoner. Det er ganske smart! Men det finnes også andre systemer fra andre leverandører som for eksempel Ikea. Lys med bevegelsessensor har potensial for energisparing. Med bevegelsessensor og timer slås lyset på når det kommer noen inn, og av når siste mann har gått. Eller når du åpner skapdøren og i en mørk trapp- Mulighetene synes uendelige. At det også er komfortabelt og praktisk, er heller ikke noen ulempe.

Behovsprøvet

Lys som slår seg på når det skumrer, har vært på markedet i mange år allerede. Nå trenger du ikke lengre separat sensor, eller egen lampe, dette er pakket inn i lyskilden. Med slike pærer kan har du lys i de partiene du trenger det, som for eksempel en gårdsplass, og som ikke lyser når det er lyst nok. Slike lys får du i alt fra dyre lampebutikkene til Biltema - og utallige nettbutikker.

Ære være pæren

De nye appstyrte lyskildene er kanskje ikke noe som gir innsparing utover at LED-lyspærene er energigjerrige og kan gi besparelse på opptil 85 prosent sammenlignet med regulære lyspærer. En lysende fordel med dem er klart at du kan justere varmetone og styrke, altså dimme, uten å måtte investere i eksterne lysstyringssystem eller dimmer på veggen. Det gjør du med med mobiltelefonen din. Du kan ganske enkelt skru i pæren, koble den til internett og regulere for varmen og styrken, og få både stearinlysfølelse og klinisk arbeidslys i én og samme pære. Les mer om lysbegrepene Lumen, CRI og Kelvin. Lyskildene får du i alle slags utforminger fra de som egner seg best til å gjemme seg bak en lampeskjerm til nostalgisk utformede dekorpærer. Og vil skal du ha party? Du får også discopærer til festen. Lyskildene får du altså i alt fra dyre lampebutikker til Biltema og elektronikkbutikker - til en billig penge.