HARDANGER FOLKEBLAD: For andre gang i historien har prisområder i Norge negative strømpriser gjennom et helt døgn.

Både Oslo og Bergen fikk mandag i praksis gratis strøm, før nettleie og andre avgifter. Gjennom hele døgnet ligger spotprisen på mellom null og minus 3 øre/kWh, skriver Europower.

Det er andre gang i historien at prisområder i Norge får negative priser gjennom et helt døgn, ifølge bransjeavisa.

Første gang var tirsdag 8. august, i kjølvannet av ekstremværet Hans.

Selv om det er negative priser, har produsentene tidligere forklart at det er bedre å produsere når prisene så vidt er negative, enn å gjøre ting som stopper produksjonen helt.

I Kristiansand har det det siste døgnet vært en snittpris på 118øre/kWh. Differansen til Oslo og Bergen er over en krone.

Ettersom de to prisområdene møter hverandre midt i Ullensvang, får dermed innbyggerne innad i samme kommune store variasjoner.

Prisene for strøm varierer nemlig mellom landsdelene og midt i Ullensvang kommune, ved Stanavegen i øst og Kvitno i vest går grensen mellom prisområde NO5 og NO2.

Grensene gjør at innbyggere i en og samme kommune kan oppleve at naboen har mye billigere strøm, og det er fint lite man kan gjøre med det.

– Det stemmer at det er slik og det er de gamle kommunegrensene som skiller de to prisområdene. Der er Statnett som definerer disse prisområdene, har Per Sigurd Hegerland i Energiselskapet Hardanger tidligere forklart.

Selskapet har i dag en markedsandel på rundt 70 prosent av gamle Ullensvang herad og de nyter nå altså godt av den jevnt over lavere prisen i NO5 enn NO2 som for eksempel Odda og Røldal ligger i.

Det er spotprisavtalene og prisen der målepunktet står som gjelder og ikke hvor kraftleverandøren holder til.

Statnett har selv forklart hvorfor landet vårt er delt inn i ulike prisområder på sine hjemmesider. Mye av årsaken er det værbaserte kraftsystemet her til lands som gjør at kraftsituasjonen vil variere mellom regionene. Tidvis vil det ikke være nok kapasitet i strømnettet til å utjevne forskjellene.

Men selv om privatkunder i Odda ikke kan få den samme prisen som innbyggere på Lofthus, er det annerledes når det kommer til bedriftskunder som velger å tegne fastprisavtale med kommunen. Da gjelder nemlig samme prisen, enten en har målepunkt i Røldal, Odda, Jondal, Utne eller Lofthus.