(Nettavisen): Det norske selskapet Mill har gjort stor suksess med salg av panelovner med litt mer interessant design, og de siste årene også smart styring via app. Selskapets produkter selges i stort sett alle de store kjedene, inkludert Elkjøp, Power, Komplett, Obs og Bauhaus.

Så sent som fredag ble deres 3. generasjon smartstyring kåret til «Årets smarthjemprodukt 2022/2023» av Elektronikkbransjen.

Fremfor å bruke tradisjonell temperatursenking på natten for å spare penger, kan panelovner programmeres til å justere seg etter både når du vanligvis ikke er hjemme, når du sover – eller når du bruker enkelte rom.

Alt styres via en app, hvor du også selv kan fjernstyre ovnene som er koblet til det trådløse nettet.

Hele poenget med dette er at du skal kunne minimere strømforbruket.

Mill-produkter rammet av feil

· Generasjon 3 enheter med serienummer SKAN og SKAL (Dette gjelder kun enheter produsert i 2021 og 2022)

· Panelovn: Mill Invisible og Glass WiFi (serienummer SKAN og SKAL)

· Oljeovn: Mill Gentle Air Oil filled radiator WiFi (serienummer SKAN og SKAL)

· Gulvovn: Mill Convection WiFi 1200W (serienummer SKAN og SKAL)

· Socket: Mill WiFi Socket (serienummer SKAN og SKAL)

· Luftkvalitetsensor: Mill Sense (serienummer SKAN og SKAL)

Smart var ikke så smart

Men mandag morgen oppsto det problemer. Selskapet fikk problemer med sine servere, som gjorde at ovnene ikke lenger var koblet på nett.

– På grunn av serverfeil hos vår leverandør, gikk Gen3-ovnene offline. Ovnene følger fastsatt temperatur og ukeprogram selv når de er offline som gjør at den opprettholder temperaturen man ønsker, skriver CEO i Mill, Per Robertson, i en epost til Nettavisen.

Det å justere på ovnene er derimot mer komplisert. Konsekvensen er kanskje størst for de som bruker produktene på hytta, der mange bruker teknologien for å styre systemet hjemmenifra - inkludert med «smarte» strømplugger.

Ifølge Mill måtte de bytte ut serverne, og det er da de virkelige problemene startet: Av årsaker Mill ikke forklarer, fikk ikke disse serverne samme IP-adresse som tidligere. Dermed klarte ikke alle selskapets 3. generasjon Wifi-produkter å koble seg på igjen.

– Vår fastvare (firmware) er programmert til å håndtere en slik endring, men fungerte ikke som tiltenkt, skriver selskapet i en melding.

Resett eller vent

For å fikse problemene umiddelbart, må nå kunder manuelt resette alle sine ovner.

– Det er ikke nødvendig å foreta seg noe akkurat nå med mindre man ønsker å fjernstyre den via appen, for eksempel endre temperatur. Vi jobber med løsninger for å få Gen3-ovnene til å automatisk koble seg til våre servere slik at brukere ikke trenger å manuelt resette ovnen og deretter koble seg opp igjen. Hvis man ikke har manuelt resatt og koblet opp ovnen enda vil det inntil videre ikke være mulig å fjernstyre ovnene med mindre vi lykkes med arbeidet med å få de opp automatisk, skriver Robertson.

Nettavisen har spurt om hvor mange dette rammer, og hvorfor en ikke kunne beholde IP-adressene til serverne. Det har vi ikke fått svar på.

Setter lys på en smart problemstilling

Problemene til Mills smartprodukter, setter nok en gang lys på en større problemstilling: «Smarte» produkter egentlig ikke smarte i det hele tatt, men er avhengig av at de blir styrt.

Servere som går ned, selskaper som går konkurs – eller rett og slett at produkter fases ut, er en konstant utfordring.

Tidligere i år stengte blant annet en av USAs største tjenester til formålet ned uten forvarsel. Populære Sonos har faset ut gamle produkter.