SANDNESPOSTEN: Svein Knudsen og lillebroren kjøpte murhuset sammen i 2010. Allerede da visste de at prosjektet ville være omfattende, men de fikk seg likevel en uhyggelig overraskelse.

Vann overalt

Før de overtok boligen og etter at de hadde kjøpt, røk en vannledning på loftet.

– Huset var totalskadd av vann. Vinduer, vegg og tak ble ødelagt. Huset måtte først tørke i et halvt år før vi kunne sette i gang med renoveringen. Det var vann overalt, sier Svein.

Da det flotte huset på Eiganes i Stavanger endelig var tørt nok, satte de i gang med å rive. De rev ned absolutt alt innvendig, unntatt trappene og bjelkene.

Fasaden til huset er bevaringsverdig og lik slik det var i 1910. 

Trappene er en av de få delene som har blitt bevart innvendig fra byggeåret. 

Svein er vaktmester på studentsamskipnaden i Stavanger. Før i tiden jobbet han også som tømmermann. Likevel sier han prosjektet krevde litt mer enn det de hadde sett for seg.

– Vi måtte leie inn et byggefirma til å ta seg av alt av bærende konstruksjoner. Vi hadde ikke klart prosjektet uten å leie inn folk. Det hadde vært for mye, sier Svein.

Brødrene byttet ut alle bunnledninger helt ut til gata. Strøminntaket, vann og av avløp måtte også settes inn på nytt. En annen utfordring var vinduene som måtte være tilsvarende de originale siden huset er bevaringsverdig.

– Det var mye dyrere enn vanlige vinduer, sier han.

Men de nye vinduene har fått lav U-verdi og bidrar til god isolering.

Gjorde huset energismart

Da brødre totalrenoverte huset, fikk de en unik mulighet til å gjøre noe med energisystemet. Siden alt ble byttet ut, kunne de lett bygge om på en miljøvennlig og energieffektiv måte som også bidrar til store besparelser. Alle lysene i boligen er LED, de har solfangere på taket og vannbåren varme i alle gulv.

– Varmen kommer fra solfangere. Det begynte vi med for ti år siden. Den gangen var det ikke like vanlig. Vi forvarmer med solfanger. Vannet i dusjen og vannet til gulvet i alle etasjene, varmes opp via solfanger og vi har nesten ikke utgifter til dette nå.

De har også akkumulatortank.

I tillegg til vinduer med lav U-verdi, så har de lagt inn 30 cm isolasjon. Taket ble foret opp og etterisolert.

– Vi bruker lite strøm i forhold til andre hus, sier Svein.

Men det har kostet mye. Bare oppvarmingssystemet for vann, kostet 900 000 kroner. De har imidlertid ikke fått Enova-støtte til tross for at flere av tiltakene ville ha kvalifisert til støtte.

– Vi tenkte ikke på det, og da var det for sent. Men vi har spart inn pengene på lave utgifter til strøm- og utleie.

Og nå har huset altså energimerke B. Kun 8,8 prosent av norske boliger har et så bra energimerke. De fleste har energimerke G, og prosentandelen er 27,7, kommer det fram av Enovas statistikk. Ifølge Norges vassdrag- og energidirektorat er karakterene A og B kun forbeholdt boliger som passivhus og lavenergiboliger.

– Det hadde jeg aldri trodd vi skulle få. Det er ikke lett å få til det med gamle hus.

De hadde egentlig tenkt å legge inn bergvarmepumpe også, men de fikk ikke kommunens tillatelse til å bore brønn.


Verdien tredoblet

De kjøpte eiendommen for 4,3 millioner i 2010. Det kostet 9,2 millioner å totalrenovere huset. Nylig har brødrene bestemt seg for å selge flermannsboligen. Prisantydningen er på 13,9 millioner.

– Hadde du tatt for deg et slikt prosjekt igjen?

– Nei, ikke noe så stort. Jeg skal aldri si aldri. Jeg kan leie inn folk, men jeg tror at dette huset holder.

Men det spørs. Han er entusiast og har tidligere jobbet med varmepumper. Og er opptatt av både solceller og batterilagring. Så kanskje blir det et nytt prosjekt etter at den prektige gamle villaen er solgt?