Indre Akershus Blad: Paret har flyttet fra Neskollen til Bjørkelangen, hvor de leier bolig mens eneboligen bygges i Festningsåsen.
– Vi regner med å flytte inn i løpet av året, sier Trine Breen og Simen Fjuk Vestreng om sitt livs største investering.
De møttes på Lillehammer som studenter og har vært kjærester og samboere i over ti år.
Trine jobber som arkitekt i Kløver rådgivning og har tegnet huset de bygger, mens Simen er autorisert finansiell rådgiver i Høland og Setskog Sparebank.
Begge jobber på Bjørkelangen og har valgt å slå rot i kommunesenteret. De gleder seg til å flytte inn i en ny enebolig på 300 kvadratmeter inkludert utleiehybel og dobbel garasje. Boflaten er på drøyt 200 kvadratmeter.
– Gjort oss erfaringer
– Etter å ha bodd forskjellige steder og i ulike boliger, har vi gjort oss nyttige erfaringer som kommer godt med når vi skal bygge nytt hus for første gang, sier Trine og Simen, som begge er 31 år.
I januar inviterte Høland og Setskog Sparebank til energisparekveld i klubbhuset til Bjørkelangen Sportsforening. Der fikk både privatpersoner og næringsdrivende tips om hvordan det er mulig å spare energi.
– Hva legger dere vekt på når det gjelder bærekraft og energivennlige løsninger?
– Nye boliger bygges etter TEK-17 standard, blant annet med egne krav om energieffektivitet og inneklima. Dermed ligger mye til rette allerede. I tillegg har vi valgt å gå for vannbåren varme, hvor vi skal bore etter varme. Det er en stor investeringskostnad, men har lavere driftskostnader enn om vi skulle brukt strøm som kilde til å varme opp gulv og varmtvann. Det vil lønne seg på sikt, og er dessuten en miljøvennlig løsning, sier paret.
– Bruker mye tid på gulvet
– Det skal bores langt ned i bakken for å hente opp varmen, det hele er veldig fascinerende, sier Simen.
– Med to barn på ett og tre år bruker vi mye tid til å leke på gulvet og da vil vi ha det godt og varmt, konstaterer samboerparet – som også gifter seg om en måneds tid.
– Dette er året hvor alt skjer!
Å vite hva man skal velge – og ikke velge når man skal bygge nytt hus, kan være utfordrende.
– Det er mye å sette seg inn i. Vi er opptatt av god bokvalitet, og har valgt store vinduer som slipper inn mye dagslys, sier Simen.
– Veldig stor effekt
På vinterstid er mange opptatt av oppvarming, men sommeren kan by på andre utfordringer.
– Vi skal ha solskjerming for å kjøle ned huset på solfylte dager. Da vi bodde på Neskollen var det mye sol og da vi skulle legge ungene for kvelden var det for varmt. Etter at vi monterte solskjerming var det problemet borte, forteller Trine.
– Det skjermer både for sola og tar rundt 95 prosent av varmen, påpeker Simen.
Smartsystemer, hvor det er mulig å fjernstyre både lys og varme, er også oppe til vurdering.
– Er det vanskelig å vurdere hva man bør gå for?
– Ja. I slike tilfeller er det alltid godt å vite om andre som har valgt det ene eller andre, og høre deres vurderinger, sier Trine.
– Vi har valgt ikke å gå for takstein med solceller, fordi vi ikke føler oss trygge på den investeringen, sier Simen som håper valgene de gjør når det kommer til energisparing også gjenspeiler seg i andrehåndsverdien på huset når den tid kommer.
Paret ønsker å rose de lokale selskapene som er involvert i husbyggingen.
– Vi er opptatt av å handle lokalt, og bruker utelukkende lokale firmaer. I tillegg kjøper vi byggevarene lokalt. Vi får god hjelp fra de lokale, og det er ikke minst viktig at de har god kommunikasjon seg imellom for å få jobben løst på best mulig måte.
