Fredriksstad Blad: Nxtech har derfor gått sammen med Fredrikstad Energi og etablert selskapet NxtEnergy som skal være utviklingsselskapet for smarte strømstyringssystemer.

– Energirelaterte produkter er et av våre satsingsområder. To andre områder er kunstig intelligens og trådløs kommunikasjon, forteller forretningsutvikler Terje Wahlstrøm i Nxtech.

Leser av sanntidsforbruket av strøm

For Fjordkraft har de utviklet en sanntid strømmåler som enkelt kan kobles til via HAN-porten i strømmåleren. Denne pulsenheten leser av det faktiske forbruket, og Fjordkraft-kunder kan lese av strømforbruket i sann tid via en app på mobiltelefonen.

– NxtEnergy har en ambisjon om å bli største leverandør av slike smarte strømmålere. Nå er den nye effekttariffen innført og vi jobber med å se på hvordan vi kan få varslet og styrt strømforbruket med hjelp av kunstig intelligens, sier han.

For Høiax var de med å utvikle deres smarte varmtvannsberedere som styrer seg selv etter når på døgnet strømmen er billigst. Wahlstrøm ser at man kan sette dette i system og benytte kunstig intelligens til samtidig å styre panelovner og elbilladeren – de tre elementene som bruker mest strøm i en husholdning.

Kunstig intelligens til smittevern

Med AI, kunstig intelligens tar også Nxtech et stort steg inn i sykehusene og vil bruke AI til smittevern.

– For en kunde har vi utviklet en kamerasensor som kan monteres i taket over en pasientseng. Sensoren kan holde styr på om personer benytter riktig smittevern i forhold til pasienten. Dersom en person som ikke har utført riktig prosedyre bryter pasientsonen vil et rødt lys tennes. Tilsvarende skjer hvis man skal forlate pasientrommet uten at nødvendig smittevern er utført – en rød lampe ved døren vil tennes, forklarer Wahlstrøm.

Han forteller at systemet nå skal testes ved flere sykehus her i landet og muligens i Tyskland. Utstyret lagrer ikke opplysninger og kan heller ikke gjenkjenne personer.

Mobilen som trådløs nøkkel

– Et tredje satsingsområde som vi ser kommer er trådløs kommunikasjon og låser. Her har vi et teknologisk forsprang via vårt selskap One2 touch. Tenk deg alle låser og forskjellig nøkler man må holde styr på. Alt fra kontorskap, via hengelåser på boden og til dørlåser. Vi vil benytte energifeltet rundt mobiltelefonene, såkalt NFC-teknologi til å kunne åpne og låse låser uten bruk av annen strømkilde, forklarer Wahlstrøm.

Nxtech er i dialog med en låsfabrikk og en dørprodusent her i landet. De er også invitert til å vise en lås på en stor elektronikkmesse.

– Det er motiverende å jobbe med ting som blir tatt i bruk av de fleste i landet og som folk snakker om, sier Wahlstrøm.